Deca turskih imigranata i Grk iz jevrejske zajednice stoje iza vakcine Pfizer Covid-19

Deca turskih imigranata i Grk iz jevrejske zajednice stoje iza vakcine Pfizer Covid-19

Pfizer i njegov nemački partner BioNTech objavili su da je njihova eksperimentalna vakcina više od 90% efikasna u sprečavanju Covid-19. Međutim, iza vakcine stoji podcenjeni „tim iz snova“, deca turskih imigranata.

Vakcina, koju su zajedno razvili Pfizer i BioNTech, 90% je efikasna u sprečavanju infekcija Covid-19 u tekućim ispitivanjima faze 3, rekle su ove kompanije.

Izjava je stigla u ponedeljak, jer je brzi porast slučajeva koronavirusa širom sveta primorao milione ljudi da se vrate ograničenjima i zabranama, dodatno oštetivši ionako uništene ekonomije.

Evropske berze i cene nafte porasle su nakon što su kompanije izdale saopštenje o vakcini.

Kompanije su saopštile da očekuju isporuku do 50 miliona doza vakcine širom sveta do kraja 2020. godine i do 1,3 milijarde doza do kraja2021. godine.

„Prva serija rezultata ispitivanja vakcine faze 3 za Covid-19 pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči Covid-19“, rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla u izjavi za medije. Albert Bourla (58) je Grk iz jevrejske zajednice u Solunu i studirao je na  Odseku veterine Univerziteta Aristotel u Solunu.

„Korak smo bliže da ljudima širom sveta dadnemo ono što im potrebna da pomognu u okončanju ove globalne zdravstvene krize“, rekao je.

„Dostižemo kritičnu prekretnicu u programu razvoja vakcina u trenutku kada je to ljudima najpotrebnije.“

Pozitivni aspekti vakcine BioNTech i Pfizer su, međutim, neverovatan uspeh za bračni par, koji stoji iza nemačke kompanije za biotehnologiju, a koji je svoj život posvetio istraživanjuimunološkog sistema protiv raka.

Skromnog porekla, kao sin turskog imigranta koji je radio u Fordovoj fabrici u Kelnu, izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin (55) sada je jedan od 100 najbogatijih Nemaca, zajedno sa suprugom i koleginicom iz odbora, 53-godišnjim Oezlemom Tuereci, piše nedeljnik Welt am Sonntag.

Tržišna vrednost BioNTech-a navedena na Nasdaq-u, koji je par uspostavio, dostigla je 21 milijardu USD od zatvaranja u petak, u odnosu na 4,6 milijardi USD pre godinu dana, pri čemu je kompanija igrala ključnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa.

„Uprkos svojim dostignućima, nikada se nije promenio iz toga što je bio neverovatno skroman i vedar“, rekao je Matthias Kromayer, član odbora kompanije za rizični kapital MIG AG, čija sredstva podržavaju BioNTech od njegovog osnivanja 2008. godine.

Dodao je da je Sahin obično odlazio na poslovne sastanke u farmerkama i sa sobom nosio biciklističku kacigu i ruksak.

Sahin je vredno radio od detinjstva na ispunjavanju sna da studira medicinu i postane lekar. Dok je radio u univerzitetskim bolnicama u Kelnu i jugozapadnom gradu Homburg, upoznao je Tuereci tokom njene rane akademske karijere.

Tuereci, ćerka turskog lekara koji se doselio u Nemačku, rekla je medijima da su čak i na dan venčanja oboje proveli vreme u laboratoriji.

Priča kompanije BioNTech okrenula se nabolje kada je Sahin u januaru pronašao naučni rad o novom izbijanju koronavirusa u kineskom gradu Vuhan i bio je zapanjen koliko je mali korak bio od mRNK do lekova protiv raka do virusnih vakcina na bazi mRNK.

BioNTech je brzo tražio oko 500 zaposlenih da rade na različitim mogućim jedinjenjima, došavši u martu kod vrhunskog autoriteta za lekove Pfizer i kineskog farmaceuta Fosun.

Sahin je u ponedeljak rekao Routersu da je stvranje leka jednako “velikom uspehu”, ali da prethodno nije znao koliko će to težak zadatak biti. / Ibna