Deklaracija iz Sibiua

Deklaracija iz Sibiua

Mi, lideri Evropske unije, sastali smo se u Sibiuu kako bismo usmerili pogled prema našoj zajedničkoj budućnosti i o njoj razgovarali.

Za nekoliko sedmica Evropljani će izabrati svoje poslanike u Evropskom parlamentu, četrdeset godina nakon što su prvi put ostvarili to osnovno pravo. Evropa koja je ponovno ujedinjena u miru i demokratiji samo je jedno od mnogih dostignuća. Od svog začetka Evropska unija, čvrsto utemeljena na svojim vrednostima i slobodama, pruža stabilnost i blagostanje diljem Evrope, unutar i izvan svojih granica. Tokom godina izrasla je u jednog od glavnih igrača na međunarodnoj pozornici. Sa otprilike pola milijarde stanovnika i konkurentnim jedinstvenim tržištem među predvodnicima je svetske trgovine i oblikuje globalnu politiku.

Ponovno ističemo uverenje da smo ujedinjeni jači u ovom sve neizvesnijem svetu sa sve više izazova. Prepoznajemo svoju odgovornost da kao lideri našu Uniju učinimo snažnijom, a budućnost svetlijom, uvažavajući pritom evropsku perspektivu drugih evropskih država. Zato smo danas postigli jednoglasan dogovor o deset obveza koje će nam pomoći da ispunimo tu odgovornost:

  • Branićemo jednu Europu – od istoka do zapada, od severa do juga. Pre trideset godina milioni ljudi borili su se za svoju slobodu i jedinstvo te srušili železnu zavesu koja je decenijama razdvajala Europu. Nema mesta podelama koje se kose s našim kolektivnim interesima.
  • I dalje ćemo biti ujedinjeni, u dobru i u zlu. Pokazaćemo jedni drugima solidarnost kada je to potrebno i stalno ćemo stajati rame uz rame. Možemo i hoćemo govoriti jednim glasom.
  • Uvek ćemo tražiti zajednička rešenja, slušajući jedni druge u duhu razumevanja i poštovanja.
  • I dalje ćemo štititi naš način života, demokratiju i vladavinu prava. Srčano smo se borili za neotuđiva prava i osnovne slobode svih Evropljana, i nikada ih nećemo uzimati zdravo za gotovo. Čuvaćemo naše zajedničke vrednosti i načela sadržane u Ugovorima.
  • Ostvarićemo rezultate onde gde je to najvažnije. Evropa će i dalje biti dorasla najvažnijim pitanjima. Nastavićemo uvažavati nade i strahove svih Evropljana, približavajući Uniju svojim građanima, te ambiciozno i odlučno postupati u skladu s njima.
  • Uvek ćemo primenjivati načelo pravednosti, bilo na tržištu rada, u pitanjima socijalne zaštite, u privredi ili u digitalnoj transformaciji. I dalje ćemo smanjivati nejednakosti među nama i uvek ćemo pomagati onima najranjivijima u Evropi, stavljajući ljude iznad politike.
  • Omogućit ćemo sredstva koja odgovaraju našim ambicijama. Uniji ćemo pružiti sredstva potrebna da postigne svoje ciljeve i do kraja provede svoje politike.
  • Osiguraćemo budućnost idućim naraštajima Evropljana. Ulagaćemo u mlade te izgraditi Uniju koja je prilagođena budućnosti i u stanju nositi se s najvećim izazovima 21. veka.
  • Zaštitićemo svoje građane i čuvati njihovu bezbednost ulaganjem u našu meku i tvrdu silu te saradnjom sa našim međunarodnim partnerima.
  • Evropa će biti odgovoran globalni predvodnik. Izazovi sa kojima se danas suočavamo utiču na sve nas. I dalje ćemo sarađivati s našim partnerima u svetu kako bismo održali i razvijali međunarodni poredak utemeljen na pravilima, najbolje iskorištavali nove trgovinske mogućnosti i zajednički pristupali rešavanju globalnih izazova poput očuvanja naše okoline i borbe protiv klimatskih promena.

Naše buduće odluke zasnivaće se na duhu tih deset obaveza i pismu u kojemu su sadržane. Današnja Unija snažnija je od jučerašnje, a želimo je nastaviti jačati za sutrašnjicu. To je obveza koju smo preuzeli za buduće generacije. To je duh Sibiua i nove Unije s 27 članica, spremne da kao celina zakorači u budućnost.