Delegacija Evropskog parlamenta u službenoj poseti Crnoj Gori

Delegacija Evropskog parlamenta u službenoj poseti Crnoj Gori

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je delegaciju Evropskog parlamenta koju je predvodio predsednik Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Vladimir Bilčik, saopštila je Vlada Crne Gore.

Crnogorski premijer je upoznao sagovornike sa strateškim politikama Vlade, odličnim ekonomskim pokazateljima koji podrazumevaju, između ostalog, odličan privredni rast, među vodećima u Evropi, visok nivo direktnih stranih investicija, porast broja turista i smanjenje nezaposlenosti te sa evropskom agendom.

„Crna Gora razume evropski kontekst i da radi u skladu sa svojim opredelenjima moderne zemlje koje se demokratski i ekonomski razvija kao deo Evrope“, kazao je premijer Duško Marković.

Govoreći o stanju u društvu nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica predsednik Vlade je kazao da se Crkva u Crnoj Gori stavlja iznad države, ne priznajući njenu suverenost i nezavisnost, i iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima odnosno da utiče na izbor vlasti. „To je pogrešno, neprihvatljivo i nedopustivo u civilizovanom svetu“, kazao je Marković. On je u tom kontekstu iskazao odlučnost državnih organa da očuvaju mir i stabilnost kao i svaki put za proteklih trideset godina, poštujući pri tome slobode svakog građanina, ali i čuvajući ustavni i demokratski poredak.

Poslanike Evropskog parlamenta zanimali su i pitanja zaštita životne sredine, dalje saobraćajne povezanosti pre svega u okviru evropskih transportnih koridora i Berlinski proces.

Delegacija EP takođe se sastala sa predsednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem, koji je podsetio na spremnost vladajuće koalicije da, bez uslovljavanja, unapredi izborni ambijent i jača poverenja građana u izborni proces. Ističući multietničnost građanske države kao bogatstvo Crne Gore, predsednik Skupštine je istakao da ostvarenjima Crna Gora nastoji da pruži snažne argumente za dalju podršku evropskih institucija putu ka EU integracijama.

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik istakao je da će Evropski parlament nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji, imajući u vidu značajan doprinos koji Crna Gora daje stabilnosti regiona. Iskazao je spremnost da  poslanici Evropskog parlamenta svojim iskustvom daju podršku crnogorskim parlamenatrcima u daljem procesu integracije i usvajanja evropskih standarda. Uz isticanje da u potpunosti poštuju suverenitet Crne Gore da uređuje unutrašnja verska pitanja, naglasio je uverenje da će se dijalogom dovesti do implementacije usvojenih zakonskih rešenja./ibna