Delegacije Kosova i Srbije razgovarale o sprovođenju sporazuma iz Brisela

Delegacije Kosova i Srbije razgovarale o sprovođenju sporazuma iz Brisela

Pregovarački timovi Kosova i Srbije održali su prvi sastanak od nastavka dijaloga  prošlog meseca.

Razgovori su bili fokusirani na pregled sprovođenja više od 30 sporazuma potpisanih od početka dijaloga 2011. godine.

U sredu su se dva tima sastala u Briselu, nakon odvojenih sastanaka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Kosovski tim predvodio je potpredsednik vlade Besnik Bislimi, a šef delegacije Srbije bio je Petar Petković, koji vodi vladinu kancelariju z Kosovo.

U objavi na Tvitteru, Lajčak je izjavio da je „upravo završio dvodnevne opsežne i dubinske diskusije sa dva glavna pregovarača i njihovim timovima o čitavom nizu elemenata dijaloga – prošlim sporazumima, tekućim pitanjima i sledećim koracima u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Svi smo se složili da ima još mnogo posla da uradimo i nastavićemo. “

Obe strane su izrazile zabrinutost u vezi sa sprovođenjem sporazuma. Kosovo je primetilo nepoštovanje Srbije prema potpisanim sporazumima o pitanjima kao što su upravljanje granicama, priznavanje univerzitetskih diploma, priznavanje potvrda o opasnoj robi i slobodnom kretanju. Srbija se žalila zbog kosovskog nesprovođenja sporazuma koji omogućava uspostavljanje udruženja opština sa srpskim stanovništvom.

Ustavni sud Kosova je utvrdio da ovaj sporazum krši Ustav. Aktuelna vlada strahuje da bi udruživanje izvršnih vlasti koje primaju direktne naredbe iz Beograda predstavljalo državu u državi i da bi na taj način moglo da parališu Kosovo. Umesto toga, oni žele da Zajednica srpskih opština nema izvršna ovlašćenja i da ne uključuje samo srpske opštine na Kosovu.

Evropska unija i Sjedinjene Države zatražile su od Kosova da pronađe načine za sprovođenje sporazuma, a takođe da bude u skladu sa presudom Ustavnog suda.

Dve strane su takođe razgovarale o pitanju nestalih osoba. Gotovo 6.000 ljudi sa Kosova nestalo je od završetka rata sa Srbijom 1999. godine.

Očekuje se da će se lideri dve zemlje po drugi put sastati tokom jula, nakon prvog sastanka održanog 15. juna. Dva tima su razgovarala o pripremama za sastanak. / ibna