Delimično ukidanje ograničenja američkog embarga na oružje za Kipar produženo za godinu dana

Delimično ukidanje ograničenja američkog embarga na oružje za Kipar produženo za godinu dana

Uoči 61. godišnjice nezavisnosti Republike Kipar, 1. oktobra, SAD su odlučile da delimičnu odluku o ukidanju nekih ograničenja nametnutih embargom na oružje Kipra produže za još godinu dana.

U odluci je navedeno da „Stejt department produžava period privremene izmene na Međunarodne propise o trgovini oružjem (ITAR)“ kako bi dozvolio privremeno ukidanje zabrana izvoza, ponovnog izvoza i privremenog uvoza nesmrtonosnih odbrambenih predmeta i odbrambene službe u i iz Republike Kipar do 30. septembra 2022. godine, osim ako nije drugačije naznačeno.”

Konačno, u odluci se navodi da uredba stupa na snagu 30. septembra i da će trajati do 30. septembra 2022. godine.

Prilikom objavljivanja odluke, ministar inostranih poslova Nikos Christodoulides, na svom tviter nalogu, rekao je da je to “korak u pravom smeru, koji predstavlja potpuno ukidanje zabrana i odražava geostrateški značaj nadogradnje odnosa SAD i Kipra”.

Juče je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uputio čestitku predsedniku Kipra na 61. godišnjicu nezavisnosti Republike Kipar. U svom pismu, predsednik Putin uverava da će Rusija nastaviti da podržava napore predsednika Anastasiadesa da postigne sveobuhvatno, pravedno i održivo rešenje za kiparski problem. Rešenje koje će, kaže, doprineti jačanju mira i stabilnosti u istočnom Mediteranu.

Dalje, Vladimir Putin ističe da se odnosi između dve zemlje zasnivaju na prijateljstvu i međusobnom poštovanju tokom dugo vremena i izražava uverenje da će se postojeća konstruktivna saradnja između Rusije i Kipra razvijati u oblastima od zajedničkog interesa za dobrobit naroda dve zemlje./ ibna