Demarkacija sa Kosovom je gotova stvar, kaže premijer Marković

Demarkacija sa Kosovom je gotova stvar, kaže premijer Marković

Premijer Crne Gore, Duško Marković, rekao je da je Ugovor o demarkaciji između Kosova i Crne Gore ratifikovan u parlamentima obe zemlje te je ovo pitanje, kako je rekao, gotova stvar.

Markovićeva izjava dolazi nakon što je lider kosovskog Samoopredelenja, Albin Kurti, rekao da demarkacija sa Crnom Gorom još nije zaključena.

Dok je bio u opoziciji, Kurti je bio protiv Sporazma o demarkaciji, tvrdeći da je Kosovo izgubilo 8 000 hektara zemljišta.

“Ono o čemu možemo razgovarati je određivanje granične linije na bazi faktičke situacije na terenu, kako je i predviđeno Sporazumom o granici. Ovo nije demarkacija, nego samo granična linija i u ovom procesu ćemo saslušati njihove (kosovske) predloge i najverovatnije ćemo i mi imati neke predloge,” rekao je Marković za javni servis.

Dodao je da je obednik izbora na Kosovu, Albin Kurti, poslao pozitivnu poruku Crnoj Gori. “Crna Gora je uvek spremna za dijalog, uvek spremna da sasluša drugu stranu ali, naravno, i da zaštiti svoje stavove i interese,” rekao je Marković.

Demarkacija između Kosova i Crne Gore je ugovor o izmeni granica dve zemlje, koji je potpisan 2015. godine, a odmah je izazvao debatu u javnosti. Oko 8 000 hektara zemljišta, koje se pruža 60 kilometara, ostalo je nerešeno.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom bio je jedan od izričitih zahteva Evropskog Parlamenta u procesu liberalizacije viznog režima prema Kosovu.

Ramush Haradinaj je 2015. godine tvrdio da su unutrašnje granice Jugoslavije, iz 1974. godine, neophodne kako bi se zadržali dobri odnosi sa Crnom Gorom.

Sporazum su ratifikovale obe države 2015. godine i on je stupio na snagu 2018. godine, kada je Čakor, albanski region koji je simbol patriotizma, predat Crnoj Gori.

Tadašnji premijeri su potpisali Sporazum 17. februara 2018. godine.

Sporazum je kritikovan kao licemeran jer je zabrana putovanja u šengenski prostor ukinuta zbog težih graničnih problema između Gruzije i Ukrajine, ali ne i za Kosovo koje je imalo manje probleme sa Crnom Gorom./ibna