Demokratski front Cne Gore osudio je presudu u slučaju državnog udara

Demokratski front Cne Gore osudio je presudu u slučaju državnog udara

„U delovima presude za državni udar postoje materijalne i proceduralne greške koje su dovoljne ne samo za njeno poništavanje, već i za procesuiranje postupajućih sudija Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean“, saopšteno je iz crnogorske stranke Demokratski front (DF).

U saopštenju za javnost ova stranka tvrdi da gotovo da nema razlike između iskaza svedoka saradnika Saše Sinđelića u slučaju pokušaja terorizma, i pisane presude koju je potpisala Mugoša, a “koja će se na pravnim fakultetima proučavati kao primer zarobljenog i korumpiranog pravosuđa”.

“Da li je moguće da je u Crnoj Gori nepobitan dokaz “časna riječ” osuđenog ubice Sinđelića, a da  snimljeni razgovori Slavoljuba Stijepovića i Nenada Vujoševića, u kojima su korupcija i zločin u tužilaštvu i pravosuđu ogoljeni do kosti, nisu dokazi”, pitali su iz DF-a.

Sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša dala je detaljno pravno obrazloženje o genezi formiranja zločinačke organizacije čiji je cilj bio zbacivanje sadašnje vlasti u Crnoj Gori.

Opširno obrazloženje opisuje kada su počeli prvi koraci i prvo „vrbovanje“ članova kriminalne grupe.

„Tokom postupka utvrđeno je da su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, građani Rusije, organizovali zločinačku organizaciju u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji. Organizacija je imala za cilj krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od 4 godine“, navodi se u obrazloženju.

Podaci prikupljeni u dokumentaciji dostavljenoj iz Bugarske potkrepljuju tvrdnju da je zločinačka organizacija formirana početkom 2016. godine. Sudija Mugoša podsetila je da je Telekom Bugarske pronašao devet brojeva koji počinju sa 447 (posebni brojevi koji se koriste u zatvorenoj grupi, posebno programirani i sa maksimalnom zaštitom) i da je osoba koja ih je registrovala ostavila adresu, Rusija, Moskva. Registracija je izvršena 18. januara 2016. godine.

Nakon što je zločinačka organizacija formirana, započela su putovanja Milana Kneževića i Andrije Mandića u Moskvu. Prema evidencijama graničnih prelaza, Mandić i Knežević tokom 2016. više puta su posetili Moskvu. U 2015. i 2014. to nije bio slučaj.

„Utvrđeno je da je Ananije Nikić bio početkom februara 2016. godine u Moskvi, zajedno sa Mandićem. Zatim je bio sam u Moskvi, od 8. do 13. marta, a zatim ponovo sa Mandićem u aprilu i julu“, piše u obrazloženju.

To je potvrđeno dokumentacijom koja se odnosi na kupovinu avionskih karata. Putovanja su počela početkom februara.

Svedok saradnik Saša Sinđelić rekao je da mu je Eduard Šišmakov poslao poruku u kojoj kaže da „Vlada u Crnoj Gori mora biti srušena, Đukanović smenjen“ i „ljudi treba da izađu na ulice“…

Sinđelić je u septembru otputovao u Moskvu, na poziv Šišmakova i postao član zločinačke organizacije.

„Ta putovanja sigurno ne bi mogla biti tumačena na ovaj način, da nije bilo drugih okolnosti. Međutim, imajući u vidu kontekst događaja 2016. godine, jedini zaključak koji se može izvući je da su te posete Moskvi bile redovne aktivnosti zločinačke organizacije. Sinđelićeva izjava potvrđuje da je, kako je više puta rekao, Šišmakov razgovarao sa DF-om o stvarima vezanim za zločinačku organizaciju“, piše u presudi.

Nakon detaljne analize odbrane, sudija Mugoša je Sinđelićevu izjavu utvrdila istinitom i zaključila da je izneo sve činjenice vezane za aktivnosti sa kojima je bio upoznat./ibna