Demokratski lider u Albaniji reagovao nakon hapšenja nekoliko demonstranata od strane policije

Demokratski lider u Albaniji reagovao nakon hapšenja nekoliko demonstranata od strane policije

“Odbrojavanje za Edi Rama i njegovu pratnju već je počelo!”. To je u nedelju izjavio lider Demokratske stranke Lulzim Baša u reakciji nakon hapšenja nekoliko demonstranata koji su učestvovali u protestu opozicije 16. marta. Prema opozicionom lideru, “nijedno hapšenje i krivično gonjenje ne mogu zaustaviti Demokratsku stranku i narod da ispune misiju da Albaniju napravimo onakvom kakav je i ostatak Evrope ”. “Korištenje militanata, kao deo policijskih snaga, za napad na obične ljude i političke protivnike je najtipičnija karakteristika ovog zločinačkog režima. Edi Rama je došao na vlast uz pomoć kriminalnih bandi“, dodao je on. Prema njegovim rečima, “sve kriminalne bande, uključujući i one koje vladaju zemljom, uskoro će biti izvedene pred lice pravde”. Demokratski lider je takođe rekao da će se protesti opozicije nastaviti.

“Ja i Demokratska stranka smo odlučni u odbrani prava građana da protestuju. To smo zaradili odmah nakon patnje 46 godina zaredom od jedne od najkrvavijih komunističkih diktatura u Evropi!”, komentarisao je Baša. Pre dva dana, ujedinjena opozicija održala je protest koji se smatra najvećim ikad održanim protestom.

Na demonstracijama je bilo i sukoba između demonstranata i policije. Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rasterala gomilu koja je bila ispred parlamenta. Na kraju protesta, lider demokrata bi izjavio da je “ceo svet video odlučnost nacije ujedinjene za slobodu, demokratiju i evropske vrednosti”. “Ujedinjujući se, Albanci će pobediti!”, pozvao je on, implicirajući da će se opoziciona akcija nastaviti sve dok vlada ne bude srušena.

Rumunski poslanik Caprar: Opozicija treba da nastavi dijalog

Rumunski poslanik Dorel Caprar izrazio je juče zabrinutost zbog političke situacije u Albaniji, a posebno zbog bojkota opozicije uoči veoma važne odluke za zemlju, odnosno integracije zemlje u Evropsku uniju. “Kao pravi prijatelj Albanije, zabrinut sam zbog političke situacije. Kao član rumunskog parlamenta, veoma sam zabrinut zbog odluke Demokratske stranke da bojkotuje parlament tokom ovog veoma važnog trenutka za integraciju Albanije u Evropsku uniju”, rekao je on, dodajući da je dnevni red rumunskog predsedavanja Savetom EU uključuje podršku pristupanju Albanije u EU. “Nadam se da će opozicija razuveriti i nastaviti dijalog s vladom kako bi pronašla najbolje moguće rešenje za zemlju”, dodao je on.

Policija je privela 14 opozicionih demonstranata

Ukupno 33 pristalice opozicije optužene su za učešće i umešanost u incidente koji su se dogodili na skupu ispred parlamenta u subotu. Četrnaest je uhapšeno zbog nasilnih radnji protiv ustavnih institucija i policije, ali i zbog uništavanja javne imovine tokom protesta opozicije. Prema navodima policije, ove optužnice su podignute nakon što su pregledani snimci CCTV-a i dokazi koje su prikupili istražioci, dodajući da se traga za još sedam osoba. U međuvremenu, policija je takođe zaplijenila 130 petardi.