Dendias će sazvati Nacionalni savet za spoljnu politiku zbog turskih provokacija

Dendias će sazvati Nacionalni savet za spoljnu politiku zbog turskih provokacija

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias sazvaće Nacionalni savet za spoljnu politiku 18. februara, kako bi upoznao političke partije o nedavnim događajima s posebnim fokusom na turske provokacije, najave o operacijama bušenja u oblastima koje postoje u, prema Atini, nepostojećem Memorandumu Ankara-Tripoli, kao i najnovijim kretanjima u vezi s libijskim pitanjem.

Juče je ministar spoljnih poslova indirektno kritikovao način na koji je Ministarstvo odbrane obrađivalo komunikaciju oko slučaja turskog broda Oruc Reis koji je prošlog petka ušao u grčke teritorijalne vode. “Mislim da se nismo proslavili u pogledu komunikacije o ovom pitanju”, priznao je u četvrtak uveče ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, govoreći na državnoj televiziji.

Pre toga došlo je do haosa praćenog demantima samog ministra odbrane Nikosa Panagiotopoulosa o tome da li postoji sporazum s Ankarom o moratorijumu između dve strane u oblasti Imia. To je tvrdio i turski predsednik, koji je zapravo otvorio put ponovnom otvaranju razgovora o „sivim pitanjima“.

“Nažalost, dva dana nakon Erdoganove primedbe o “sivoj zoni”, još uvek čekamo da vlada saopšti svoj zvanični stav po tom pitanju”, naglasio je portparol SIRIZA-e. Glavna opoziciona stranka tvrdi da grčki građani s nestrpljenjem prate ovo kretanje i turske provokacije, smatrajući to strateškim izborom Ankare.

“Umesto odgovarajućih diplomatskih odgovora, ono što dobijamo su nervozne reakcije  koje pokazuju njihov opasni nedostatak profesionalizma”, rekao je Alexis Haritsis, koji je pozvao Vladu da shvati koliko su ulozi kritični i da budu ozbiljni, kako situacija traži. / ibna