Dendias: Grčka snažno podržava integraciju Crne Gore u EU

Dendias: Grčka snažno podržava integraciju Crne Gore u EU

Crna Gora i Republika Grčka dele stav da je proširenje Evropske unije jedna od najvažnijih evropskih politika koja doprinosi napretku svih država unije i donosi  viši stepen bezbednosti jugoistoka Evrope, zaključili su na sastanku u Podgorici predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar spoljnih poslova Republike Grčke Nikos Dendias.

„Politika proširenja nije samo pozitivna po države ovog regiona već je njen cilj Evropa koja je bezbednija i prosperitetnija. Verujemo da će nova Evropska komisija jačati proces proširenja Evropske unije dajući težište suštini, a ne formi. Za nas je Evropska unija jedini izbor“, rekao je na sastanku premijer Duško Marković.

Ministar Dendias je kazao da je integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od grčkih vanjskopolitičkih prioriteta te da će Grčka u evropskim institucijama nastaviti da snažno podržava tu politiku.

Marković se zahvalio Grčkoj i na podršci Crnoj Gori u procesu priključenja NATO-u rekavši da se Crna Gora već u prve dvije i po godine članstva pokazala kao odgovorna saveznica.

Premijer Marković je informisao gosta o unutrašnjim i vanjskih prioritetima Vlade rekavši da je odluka da težište bude na ekonomskoj politici dalo odlične rezultate koji se ogledaju u dobrim razvojnim politikama, privrednom rastu koji je među najvišima u Evropi, smanjenju nezaposlenosti, povećanju budžetskih prihoda i visokom prilivu stranih direktnih investicija što sve ima za cilj dalje povećanje životnog standarda građana.

Predsednik Vlade Crne Gore i ministar spoljnih poslova Republike Grčke zaključili su da su bilateralni odnosi dviju država odlični i da obe strane vide mogućnost njihovog produbljivanja posebno u oblastima turizma, saobraćaja i obrazovanja.

Zaključeno je da će odnose posebno osnažiti planirana zvanična posjeta predsednika Vlade Republike Grčke Kyriakosa Mitsotakisa Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Republike Grčke sastao se tokom zvanične posjete Crnoj Gori i sa ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem. U svom obraćanju medijima nakon sastanka, Dendias je rekao da postoji prostor za napredak na većem broju polja u već vrlo dobrim odnosima dveju zemalja.

„Možemo unaprediti našu saradnju u trgovini, energetici, turizmu, transportu i istraživanju, s obzirom na pridruživanje Crne Gore EU, za šta se nadamo da će se dogoditi u skoroj budućnosti. Ako mogu da kažem, u vrlo skoroj budućnosti. Integracija Crne Gore u EU, kao i integracija ostalih balkanskih zemalja, strateški je cilj Grčke. To vidimo kao najbolji način za očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu. Zato bih hteo da ponovim našu spremnost da i dalje podržavamo vaše napore u EU integraciji, uključujući primenu bilateralnog Memoranduma o saradnji u pitanjima EU“, rekao je Dendias.

Dodao je da će Grčka, u nastojanju da obnovi proces proširenja, 24. februara u Solunu biti domaćin ministarskoj konferenciji u kojoj će učestvovati partneri sa Zapadnog Balkana i susednih država članica EU.

„Unutar NATO-a, radujemo se daljim putevima u našoj već plodnoj saradnji. To između ostalog uključuje i uspešnu misiju za patroliranje u vazdušnom prostoru Crne Gore, zajedno sa Italijom. Na isti način, cenimo napore Crne Gore na unapređenju regionalne stabilnosti i saradnje“, naglasio je Dendias i dodao da je Grčka odabrala put poštovanja međunarodnih zakona i dobrosusedskih odnosa.

Dendias se sastao i sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je rekao da je potrebno „vratiti Balkan u svoj evropski dom“ i da njegova zemlja ceni podršku Grčke integraciji Zapadnog Balkana u EU./ibna