Dendias i Pompeo razgovarali o agresiji Turske na Kipar

Dendias i Pompeo razgovarali o agresiji Turske na Kipar

Grčki ministar inostranih poslova takođe se sastao sa Menendezom

Piše: Michalis Michael

U saopštenju portparola Stejt departmenta o sadržaju sastanka ministara spoljnih poslova SAD i Grčke, Mikea Pompea i Nikosa Dendiasa, u sredu, potvrđen je značaj grčko-američkih odnosa. „Sekretar Pompeo je istakao jaku bilateralnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, ističući ulogu Grčke kao stuba stabilnosti u istočnom Mediteranu i na Balkanu. Sekretar je pohvalio Grčku zbog njenog napretka u energetskim projektima za proširenje regionalne povezanosti.“

Prema rečima portparola Stejt departmenta, dva ministra “su potvrdila svoju zajedničku posvećenost unapređenju verskih sloboda i složila se da nastave napredak koji je postignut u ključnim oblastima od Strateškog dijaloga iz decembra 2018. godine”. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias takođe se sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Johnom Boltonom.

Prema jednom grčkom izvoru iz Sjedinjenih Država, razgovori se nisu vodili oko političke dimenzije kiparskog problema. Međutim, održana je opsežna diskusija o turskoj agresiji u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, kontinentalnom pojasu i teritorijalnim vodama Kipra, kao i turskim nasilnim potezima u Egeju. Prema istom izvoru, Dendias je posebno napomenuo da Turska ne može koristiti pseudo-državu kao izgovor, jer “nepostojeća država ne može imati teritorijalne vode”.

Menendez govori protiv Turske

Nikos Dendias je imao srdačan sastanak sa šefom manjine u Senatskom komitetu za spoljne poslove, Robertom Menendezom, na kojem je izrazio zahvalnost premijera Kiriacosa Mitsotakisa i grčke vlade za njegovu zakonsku inicijativu. Njih dvojica su takođe razgovarali o “i grčko-američkim odnosima i problemima koje turska provokacija predstavlja, Republici Kipar i istočnom Mediteranu uopšte. Mislim da je uvek zadovoljstvo za grčkog ministra spoljnih poslova da se sastane sa senatorom Menendezom”, dodao je Dendias.

Zamoljen da komentariše nedavnu Erdoganovu izjavu, u kojoj ga naziva “neprijateljem Turske”, senator Menendez je jasno stavio do znanja da ono što traži jeste mir i prosperitet istočnog Mediterana i regiona.

“Ali kada Turska prekrši ljudska prava svog naroda, kada Turska pravi probleme ekumenskom patrijarhu i kada Turska provodi nezakonito bušenje u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra i kada nastavlja da povređuje grčki vazdušni prostor i na kraju čini najneobičniju stvar kupovinom i isporukom S-400, onda su stvari više nego blede. Nije delovala kao saveznik NATO-a, nego suprotno interesima Alijanse. I za to postoje posledice. A ako predsednik Erdogan misli da traženje posledica zbog svega ovoga mene čine neprijateljem države, onda neka to i budem. Ja sam više nego srećan da prihvatim ovu titulu”, rekao je on./ibna