Dendias ide na Gimnich u Helsinkiju – Čavušoglu neće prisustvovati

Dendias ide na Gimnich u Helsinkiju – Čavušoglu neće prisustvovati

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boraviće u glavnom gradu Finske 29. i 30. avgusta kako bi prisustvovao sastanku Gimnich-a, neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu neće prisustvovati skupu, jer nije pozvan na sastanak sa ministrima zapadnog Balkana, Nedolaskom želi pokazati ljutnju Ankare na sankcije uvedene Turskoj zbog njene politike prema istočnom Mediteranu, kao i zbog izostavljanja Turske iz sastanka sa zemljama zapadnog Balkana.

Teme o kojima će se razgovarati u Helsinkiju uključuju šire bliskoistočne, arktičke i hibridne pretnje. O regionalnoj saradnji će se takođe razgovarati sa ministrima spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana.

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federica Mogherini.

Samit će početi u četvrtak, 29. avgusta, raspravom koja će se održati zajedno sa ministrima odbrane EU o hibridnim pretnjama (kombinovanim vojnim i ne-vojnim pretnjama). Borba protiv hibridnih i sajber prijetnji jedan je od prioriteta finskog predsedavanja Savetom EU. Tokom predsedavanja Finska ima cilj da razvije otpornost EU na krizu i da podigne svest o hibridnim pretnjama. U četvrtak će ministri spoljnih poslova takođe diskutovati o situaciji u širem regionu Bliskog Istoka.

U petak, 30. avgusta, ministri spoljnih poslova razgovaraće o arktičkoj regiji. Zbog globalnog zagrevanja, arktička regija će imati veći strateški značaj u Evropi i širom sveta u narednim godinama i decenijama. Prema Finskoj, Evropska unija mora dati veći značaj ovoj regiji u spoljnim odnosima ali i u svojim unutrašnjim politikama.

Nakon sastanka Gimnich, uslijediće poseban ministarski ručak, čiji će domaćin biti ministar spoljnih poslova Pekka Haavisto, na kojem će se razgovarati o podršci braniocima ljudskih prava. Ručku će prisustvovati i neki od međunarodnih aktivista na zaštiti ljudskih prava./ibna