Dendias kreće na mini turneju sa posebnom pažnjom na Libiji

Dendias kreće na mini turneju sa posebnom pažnjom na Libiji

Grčki ministar spoljnih poslova, kako je saopšteno iz ovog Ministarstva, počinje danas mini turneju na kojoj će prva stanica biti Ženeva, gde će se sastati sa genrealnoml sekretarom UN, Antoniom Guterresom, dok će u utorak, 17. decembra, biti u Rijadu, Saudijska Arabija. Dan kasnije će biti u Abu Dabiju, UAE, a zatim u četvrtak, 19. decembra, će posetiti Jordan.

U Ženevi će Dendias sa generalnim sekretarom UN razgovarati o pitanjima regionalnog i međunarodnog značaja, uz fokus na dešavanja u Mediteranu i problem Kipra. Iako Guterres ne može doneti samostalnu odluku o Sporazumu Turske i Libije, koji je za Grčku goruće pitanje, može inicirati procedure u UN kojima će se utvrditi da li Sporazum krši međunarodna prava. Pored toga, na sastanku će se razgovarati i o razvoju događaja na Kipru, ali nije poznato da li će rezultat razgovora biti određeni predlozi ili će samo biti sagledana trenutna situacija.

Na Arapskom poluostrvu i Bliskom Istoku, Dendias će razgovarati sa kolegama o bilateralnim odnosima, kao i o razvoju važnih regionalnih pitanja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati igraju vežnu ulogu u arapskom svetu, uključujući Libiju, a njihov stav Dendiasov brifing o Libiji i njenom Sporazumu sa Turskom mogu dovesti do vidljivih rezultata./ibna