Dendias na sastanku EU FAC naglasio turske provokacije

Dendias na sastanku EU FAC naglasio turske provokacije

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias obavestio je u ponedeljak u Briselu kolege, ministre spoljnih poslova u Savetu za spoljne poslove EU (EU FAC), sa turskim provokacijama i memorandumima o razumevanju koji su potpisani sa Libijom.

“Danas sam na sednici Saveta za spoljne poslove pokrenuo pitanja koja su proizašla iz potpisivanja dva nevažeća memoranduma između Turske i vlade iz Tripolija”, rekao je Nikos Dendias i dodao da je tako prekršen Sporazum iz Skhirata i da je to direktno kršenje međunarodnog pomorskog prava.

Grčki ministar spoljnih poslova naglasio je da je pojasnio model na koji je Turska napravila prekršaje prava u Egeju, na Kipru i u Istočnom Mediteranu, zahtevajući izričitu osudu ovih memoranduma. Takođe je pozvao na stvaranje okvira za sankcije ukoliko se Turska i vlada Tripolija ne budu pridržavali zakona, a zatražio je od ratnera da podrže Grčku i Kipar.

Nikos Dendias takođe je na najjasniji način objasnio da će Grčka učiniti sve što je potrebno za odbranu svog suvereniteta i svojih suverenih prava.

„Moram sa posebnim zadovoljstvom reći da smo dobili široku podršku Francuske, Italije, Kipra, Holandije. U stvari, sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Di Maioom dogovorili smo skorašnju neposrednu posetu Rimu radi koordinacije naših akcija“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova.

On je dodao da će „konačne odluke donijeti Evropski savet, uz učešće šefova država i vlada, a kojem će prisustvovati grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis“ ./ ibna