Dendias: „Naš stav o Kosovu ostaće nepromenjen dok ne bude postignut konačni dogovor“

Dendias: „Naš stav o Kosovu ostaće nepromenjen dok ne bude postignut konačni dogovor“

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, i grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, najavili su  na zajedničkoj konferenciji za štampu novu eru u odnosima Atine i Beograda. Konferencija je održana ubrzo nakon bilateralnih kontakata dvojice kolega u Beogradu.

Veliko prijateljstvo i istorijske veze dveju zemalja postaće još jači savez, počevši od posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Grčkoj 10. decembra i potpisivanja Izjave o partnerstvu zemalja na marginama Trećeg samita Saveta za saradnju koji će biti održan u grčkoj prestonici.

Ocena Ivice Dačića je da su odnosi dve zemlje na odličnom nivou, dodajući da bi ekonomska saradnja trebalo da bude prioritet u narednom periodu. Naš prioritet je, napomenuo je Dačić, da povećamo spoljnu trgovinu i povežemo dve zemlje u različitim sektorima, uključujući turizam.

Srpski ministar spoljnih poslova izrazio je zahvalnost Grčkoj za podršku u pitanju Kosova, rekavši da se Grčka može osloniti na srpsku podršku u pitanju Kipra.

Sa svoje strane, Nikos Dendias najavio je da će se u Atini 10. decembra održati treća sednica Vrhovnog Saveta za saradnju, što će biti prilika da se uđe u novu eru bilateralnih odnosa i saradnje koji će se razvijati ne samo na političkom već i na ekonomskom nivou , uključujući „Jedan pojas jedan put“, energiju digitalne povezanosti i trgovine.

“Grci i Srbi su uvek bili rame uz rame u dobru i zlu, a danas je Grčka najvatreniji zagovornik evropske perspektive Srbije,” naglasio je Nikos Dendias. Na to je dodao: „Za nas je jasno da Srbija pripada evropskoj porodici, baš kao i ostatak zapadnog Balkana, i mi smo spremni da pomognemo našim susedima da ostvare svoj evropski put. Članstvo u EU je ključni element za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu. Evropski projekat ne može biti završen bez zemalja Zapadnog Balkana, pod uslovom da, naravno, ispunjavaju i odgovarajuće preduslove sa svoje strane “.

„Grčka je prepoznata kao stub stabilnosti u regionu i zbog toga veoma ceni napore Srbije da promoviše stabilnost u sopstvenom susedstvu. Zbog toga će naš stav o statusu Kosova ostati nepromenjen dok ne bude postignut konačni dogovor,” naglasio je grčki ministar.

Kasnije se Nikos Dendias sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srbije napomenuo je da je najbrže moguće pridruživanje svih zemalja jugoistočne Evrope EU jedina stvarna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Vučić je rekao i da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji se zasnivaju na istinskom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, i pozdravio poziv grčkog predsednika Prokopisa Pavlopoulosa da poseti Grčku 10. decembra ./ibna