Dendias: Prespanski sporazum je unapredio odnose dve zemlje

Dendias: Prespanski sporazum je unapredio odnose dve zemlje

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias rekao je da Grčka i Severna Makedonija imaju zajedničku budućnost ako se budu poštovali. On priznaje da je primena Prespanskog sporazuma odložena, ali je ovaj sporazum dramatično poboljšao odnose dveju zemalja.

Primenu sporazuma iz Prespe odgodile su obe strane, ali činjenica je da je on dramatično poboljšao odnose između dve zemlje, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias prilikom svoje prve zvanične posete Severnoj Makedoniji. Nakon sastanka sa svojim makedonskim kolegom, Nikolom Dimitrovom, na kojem su razgovarali o brojnim pitanjima od obostranog interesa, uključujući dalju primenu obaveza iz Sporazuma, Dendias je naglasio da Grčka podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Grčka podržava pristupanje Severne Makedonije i drugih zemalja zapadnog Balkana u EU. To je zajednički cilj. Početak pregovora biće značajan korak za Grčku, što je važan cilj. Razumeli smo razočarenje zbog kašnjenja, ali moramo gledati napred. Važno je primeniti evropske vrednosti, a mi nudimo punu saradnju“, rekao je Dendias.

Grčki ministar spoljnih poslova priznao je da su primenu Prespanskog sporazuma obe strane odložile, ne dajući konkretan odgovor zbog čega na severu Grčke znakovi uz puteve još nisu promenjeni. Dendias je ponovio da je stav aktuelne grčke Vlade da je Sporazum iz Prespe završen i da ga treba u potpunosti sprovesti te da komisije koje proizilaze iz međusobnih pravnih obaveza potpisanog Sporazuma trebaju nastaviti sa radom.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da predstojeći izbori neće usporiti sprovođenje zajedničkog Sporazuma, te je dodao da je on deo pravnog sistema i mora da se poštuje.

„Sporazum je praktično otvorio ogroman potencijal za saradnju dveju susednih država. Nažalost, veliko pitanje nismo rešili 1990-ih, ali dobro je da je to pitanje iza nas i što više koristimo potencijal koji se otvorio u pogledu ekonomije, bezbednosti i drugih područja od zajedničkog interesa, olakšava upravljanje ugovorima o političkoj volji i narednim generacijama će biti čudno i teško razumljivo kako smo mogli izgubiti tri decenije naših odnosa po ovom pitanju“, rekao je Dimitrov.

Dvojica kolega razgovarali su o jačanju bilateralne saradnje, ali i o prvom sastanku stručnjaka za zaštitne znakove, kao i o otvaranju novih graničnih prelaza. S tim u vezi, Dimitrov je najavio da će vrlo brzo biti održano prvo zasedanje eksperata za razmatranje brendova i zaštitnih znakova, a zajednička komisija za obrazovna i istorijska pitanja između dve zemlje će nastaviti sa radom. Dendias će se takođe sastati sa premijerom Zoranom Zaevom i predsednikom Stevom Pendarovskim./ibna