Dendias putuje u Moskvu kako bi otvorio novu stranicu u grčko-ruskim odnosima

Dendias putuje u Moskvu kako bi otvorio novu stranicu u grčko-ruskim odnosima

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias doputovaće u Moskvu u utorak uveče kasno uveče, gde će se u sredu, 6. novembra, sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Ovo je prva poseta grčkog ministra spoljnih poslova Rusiji, u vreme značajnih dešavanja u regionu, pri čemu je Rusija pojačala svoju geopolitičku ulogu u širem regionu jugoistočnog Sredozemlja i Bliskog Istoka.

Prema diplomatskim izvorima, Grčka se reintegriše u regionalne teme kao faktor stabilnosti i bezbednosti za širi region, doslednim naporima da ponovo pokrene svoju vanjsku politiku.

U tom kontekstu, prema istim izvorima, grčka diplomatija teži da započne novo poglavlje u tradicionalno prijateljskim grčko-ruskim odnosima, novu fazu razvoja zasnovanu na iskrenim diskusijama i redovnim komunikacijama. U tom cilju, dva ministra će potpisati zajednički Konsultativni program Grčka-Rusija 2020-2022. godine kojim se uspostavlja niz redovnih kontakata na institucionalnom i političkom nivou između dve zemlje.

Pored toga, Nikos Dendias će imati priliku da sa ruskim kolegom razgovara o nedavnim kretanjima na regionalnom nivou, fokusirajući se na situaciju u Siriji te na istočnom Mediteranu, gde turska strana neprestano krši ugovore i pojačava opasna ponašanja koja zabrinjavaju grčku stranu.

Očekuje se da će grčki ministar, prema diplomatskim izvorima, pokrenuti sa ruskim kolegom pitanje mogućnosti da imigranti / izbeglice budu pretvoreni u oružje turskog političkog rukovodstva, dok se ni pitanja kao što su razvoj situacije u Ukrajini, na Balkanu, kiparski problem i odnosi Rusije sa EU, ne mogu se izostaviti sa dnevnog reda razgovora.

Konkretno, što se tiče odnosa Rusije i EU, Nikos Dendias imaće priliku da ukaže ruskoj strani da Grčka na Rusiju gleda kao na sastavni deo evropske bezbednosne strukture i da želi pozitivno da doprinese dijalogu između EU i Rusije. Grčka, prema istim izvorima, čvrsto podržava potrebu EU da održava operativne odnose i otvorene kanale komunikacije sa Rusijom i spremna je da pomogne inicijativama za poboljšanje evro-ruskih odnosa, uvek na osnovu pune primene međunarodnog prava.

Konačno, na bilateralnom nivou, nepokolebljiv cilj Grčke je dalje jačanje odnosa i saradnje sa ruskom stranom, na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti. U tom kontekstu, grčka diplomatija teži da podstakne saradnju u širokom spektru oblasti, budući da se ekonomski oporavak Grčke i novi institucionalni okvir za privlačenje glavnih investicionih programa ovu zemlju sada čini posebno atraktivnom destinacijom za ulaganja u velikom broju sektora , kao što su turizam, visoke tehnologije, transport, građevinarstvo i još mnogo toga. Pored toga, Rusija je važan energetski partner Grčke, s izgledom za dalje širenje bilateralne saradnje u budućnosti, kako u gasnom sektoru, tako i u obnovljivim izvorima energije. / ibna