Dendias: Radimo na pozitivnim pomeranjima u vezi sa evropskim putem Severne Makedonije i Albanije

Dendias: Radimo na pozitivnim pomeranjima u vezi sa evropskim putem Severne Makedonije i Albanije

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias bio je domaćin radnog doručka, na koji su bili pozvani i ministar vanjskih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj. Radnom doručku prisustvovalo je 20 ministara spoljnih poslova i skoro svih država članica EU. Tokom sastanka razgovarano je o evropskoj perspektivi ove dve države i regionu Zapadnog Balkana uopšte te razmenjena mišljenja o tome kako promovisati evropsku perspektivu dve zemlje.

Nakon doručka, Nikos Dendias rekao je novinarima:

„Imali smo zadovoljstvo danas organizovati, sa velikim uspehom usuđujem se reći, radni doručak ministara spoljnih poslova Evropske unije, kojem su naša dvojica kolega, iz Severne Makedonije i Albanije, pozvani da prisustvuju.

Više od dvadeset evropskih ministara spoljnih poslova okupilo se danas; ovo je bila korisna prilika da, prvi put posle oktobarskog samita Evropskog saveta, razmenimo mišljenja o tome kako možemo da krenemo napred u sledećem periodu.

Pozvali smo na unapređenje metodologije proširenja i potrebu za održavanjem evropske perspektive Severne Makedonije i Albanije, kao i ostalih zemalja u regionu, u kontekstu usaglašavanja sa evropskom pravnom stečevinom.

Verujem da smo danas, u određenoj meri, nešto postigli. Bila jeto plodna i smislena diskusija,kao i korak napred. Nastavićemo da radimo na pozitivnom razvoju, po mogućnosti sledećeg marta, u željenom pravcu.

Grčka je najstarija zemlja Evropske unije u regionu. Ona je faktor stabilnosti, promoviše saradnju i nastaviće da preduzima jasne inicijative u tom pravcu.

Uskoro ću prisustvovati Savetu ministara kako bi, između ostalog, raspravljalo o problemu nepostojećeg Memoranduma o razumevanju između Turske i Libije. Siguran sam da će i u ovom slučaju Savet ministara naći način da odgovori“./ ibna