Dendias: Želimo da Libija bude moderna, demokratska zemlja

Dendias: Želimo da Libija bude moderna, demokratska zemlja

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias sastao se sa libijskim generalom Khalifom Haftarom u prostorijama Ministarstva, gde su razgovarali o situaciji u Libiji, Berlinskom procesu i narednim danima u ovoj zemlji, navodi se u izjavi grčkog Ministra spoljnih poslova posle sastanka.

Lider Libijske Nacionalne Armije (LNA) Khalifa Haftar stigao je u četvrtak uveče u grčku prestonicu gde je imao privatni sastanak sa grčkim ministrom spoljnih poslova. U petak je libijski vođa imao zvanični sastanak s Nikosom Dendiasom i premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

U svom obraćanju nakon sastanka, Nikos Dendias napomenuo je da je njegov sastanak sa generalom Haftarom bio dugotrajan i zanimljiv, a obuhvatao je situaciju u Libiji, Berlinski proces pronalaženja rešenja za libijsku krizu i ono što bi se moglo dešavati sledećih dana u Libiji i na tom području.

„Ohrabrili smo generala da se uključi u konstruktivan duh u Berlinskom procesu i da pokuša da, u okviru Ugovora, postigne prekid vatre i obnovi bezbednost u Libiji, uklanjanje plaćenika, priznanje nezakonitosti ilegalnih memoranduma između Turske i Vlade koju predvodi Sarraj“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova i dodao da se general Haftar složio sa svim primedbama grčke strane.

Dendias je dodao da je Grčka spremna da pomogne u budućim dešavanjima u Libiji, bilo učešćem u snagama potrebnim za održavanje primirja (napomena: međunarodni mehanizam za primirje) ili učešćem grčkih snaga u evropskoj operaciji embarga na oružje. Ove akcije pomažu stvaranju bolje trenutne situacije u Libiji i doprinose bezbednoj budućnosti libijskog naroda i libijskog društva“.

Dendias je izrazio želju Grčke da Libija bude moderna i demokratska zemlja, koja može omogućiti svojim građanima da iskažu volju i budu deo ukupne arhitekture stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Komentarišući neučešće Grčke u Berlinskom procesu, Nikos Dendias poslao je poruku nemačkoj vladi, ističući da “budući da nas neće biti tamo, očekujemo da Nemačka, zemlja domaćin, postane čuvar evropske pozicije u pitanjima o Libiji”.

Podsetio je da Evropa ima jasan stav koji je izneo bivši Evropski savet. Zajednička evropska pozicija priznaje ništavost i nepostojanje memoranduma koji su potpisale Vlada koju vodi Sarraj i Turska, napomenuo je grčki premijer.

Z zaključku o pitanju neučešća Grčke u Berlinskom procesu, on je napomenuo da „stoga očekujemo da Evropljani iz Nemačke nametnu i izraze evropsku poziciju u Berlinskom procesu. Isto očekujemo i od ostalih država članica EU koje su uključene u ovaj proces “.

Na pitanje novinara šta će Grčka uraditi ako grčki prigovori ne budu uvršteni, grčki ministar spoljnih poslova rekao je da Grčka želi konstruktivno učestvovati u Berlinskom procesu.

„Trudimo se da pomognemo ovom procesu. S druge strane, u ovom procesu pokušavamo da pomognemo u svom kapacitetu ne samo kao Grčka, već i kao evropska zemlja“, objasnio je Dendias.

„Ne želim da negativno gledam na stvari u obliku veta. Ja ih doživljavam kao pokušaj formiranja našeg zajedničkog, evropskog stava. Naravno, ako se ne poštuje zajednički evropski stav, onda svaka evropska država ima očiglednu obavezu da brani ovaj stav, a Grčka je zauzela stav o tome. Mislim da je on jasno iznesen juče preko premijera, gospodina Kyriakosa Mitsotakisa, a time ćemo braniti zajedničku evropsku poziciju“, zaključio je Nikos Dendias./ibna