Denis – Kralj Bosne

Denis – Kralj Bosne

Postoje društva, uglavnom u Africi, gde jedan čovek u svojim rukama drži izvršnu i zakonodavnu vlast, a te osobe se nazivaju – kralj. Ali, samo je mali broj ljudi verovao da je moguće da se to dogodi u zemlji koja sebe naziva „demokratskom“ i želi jednog dana ući u NATO i EU.

U pitanju je, naravno, Bosna i Hercegovina. Sutra, 6. avgusta, kada predsedavajući Saveta ministara BiH (SM) Denis Zvizdić zauzme drugu stolicu, onu predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, imaće izvršnu i zakonodavnu vlast u svojim rukama. To znači da će on biti nešto kao kralj.

To je samo jedan od mnogih apsurda koji je rezultat institucionalne blokade u Bosni i Hercegovini. Opšti izbori su održani u oktobru 2018., ali političari se nisu uspeli dogovoriti oko novog predsedavajućeg državnog Saveta. U prošlom mandatu to je bio Denis Zvizdić. Kako nema nikoga da ga zameni, mora ostati na čelu te institucije dok ne bude imenovan novi predsedavajući. Ali, na izborima je Zvizdić izabran za zamenika predsedavajućeg u Predstavničkom domu u državnom Parlamentu. Nakon osam meseci predsedavanja Borjane Krišto, prema zakonima, bošnjački izabrani zastupnik je na redu za preuzimanje ovu dužnost. U ovom slučaju to je – Zvizdić.

Teoretski, ako se zastupnici u državnom Parlamentu dogovore oko većine i počnu redovno raditi, nije nemoguće da Zvizdić, u ime SM, predloži određene zakone Predstavničkom domu i oni bi prvo došli na sto predsedavajućeg – Zvizdića.

Dublja analiza pokazala bi da je ova nezakonita situacija rezultat druge nezakonite situacije. U zakonu se jasno kaže da Predsedništvo BiH imenuje novog predsedavajućeg Saveta  ministara. Dve sedmice nakon konstitutivne sednice novog Predatavnikog doma, predsedavajućeg SM mora potvrditi većina posanika. Predsedništvo BiH prekršilo je zakon i nije uspelo predložiti novog predsedavajućeg Saveta ministara, Predstavnički dom još uvijek nema definisanu većinu, a, takođe, nema ni ime o kojem bi mogao razgovarati kao o predsedavajućem Saveta ministara.

Jedino razumno rešenje je da Zvizdić podnese ostavku na mjesto predsedavajućeg SM, ali prema njegovim nedavnim izjavama, to neće učiniti.

Zanimljivo je da ovakva situacija ne smeta nijednom političaru u BiH. I dalje su u sporu oko NATO-a i Godišnjeg nacionalnog plana, koji srpska strana smatra korak bliže Alijansi, a bošnjačka strana ponavlja da nije tako ozbiljan korak.

U ovoj situaciji je za normalnog čovjeka očito zašto mladi građani BiH stoje u redu čekajući da odu živeti u inostranstvu. Ne žele ostati u državi koja nosi nadimak Apsurdistan.