Desir: OSCE osuđuje uvrede i pretnje Kapitalu i Siniši Vukeliću

Desir: OSCE osuđuje uvrede i pretnje Kapitalu i Siniši Vukeliću

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir izrazio je danas svoje negodovanje nedavnim uvredama i pretnjama Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, protiv novinara veb portala Capital, saopštio je OEBS.

Perović je 21. februara vređao i pretio novinarima Capitala i njegovom glavnom uredniku Siniši Vukeliću, nakon istraživačkog teksta koji se odnosi na poslovanje stranih kompanija u Republici Srpskoj, entiteta u Bosni i Hercegovini. Perović je telefonom pozvao redakciju veb portala, rekavši da će se suočiti sa ozbiljnim problemima ako novinari nastave da pišu o ovoj kompaniji i pretio da će veb portal biti ugašen.

„Oštro osuđujem pretnje novinarima veb portala Capital. Takav pritisak na novinare u vezi sa njihovim istraživačkim pričama o pitanjima od javnog interesa je neprihvatljiv i opasan po njihovu bezbednost. Medijskim profesionalcima mora biti omogućenoi da rade svoj posao, ne plašeći se maltretiranja ili pretnji“, rekao je Dezir. Takođe je pozvao vlasti da brzo istraže slučaj na potpuno transparentan način.

Predstavnik je podsetio na Odluku Saveta ministara OSCE-a o bezbednosti novinara usvojenu u Milanu 2018. godine, podvlačeći potrebu da sve države članice OSCE-a izvrše ove obaveze. Odluka poziva države učesnice da „pozovu političke lidere, javne službenike i / ili vlasti da se suzdrže od zastrašivanja i pretnji, i da nedvosmisleno osude nasilje nad novinarima.“ Takođe, države učesnice se pozivaju „da preduzmu efikasne mere za zaustavljanje nekažnjivosti za krivična dela počinjena nad novinarima, obezbeđivanjem odgovornosti kao ključnog elementa u sprečavanju budućih napada, uključujući obezbeđivanjem da agencije za sprovođenje zakona sprovedu brzu, efikasnu i nepristrasnu istragu dela nasilja i pretnji novinarima“.

Desir je napomenuo da su Udruženje novinara Bosne i Hercegovine / Linija za pomoć slobodnim medijima, Udruženje novinara Republike Srpske, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović osudili ovaj incident.