Detalji železničke veze Beograda i Prištine biće tema u Berlinu

Detalji železničke veze Beograda i Prištine biće tema u Berlinu

Nakon sporazuma između specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas će se u Berlinu održati razgovori o ponovnom otvaranju železničkog prevoza putnika i dobara između Kosova i Južne Srbije, koji su ukinuti iz sistema duže od dve decenije. Kako prenosi Tanjug, šef srpske delegacije jeMarko Đurić a cilj je uspostavljanje linije koja je bila suspendovana 20 godina.

Prema izvoru Tanjuga, razgovaraće se samo o trgovinskim pitanjima, jer će se Beograd vratiti političkom dijalogu pod okriljem EU nakon ukidanja carina na srpske proizvode koje je uvelo Kosovo.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uključen je u sve razgovore Beograda i Prištine od 2012. godine.

Prema Tanjugu, u delegaciji će biti predstavnici nadležnog Ministarstva kao i eksperti iz oblasti železničkog saobraćaja.

Infrastruktura koja povezuje Beograd i Prištinu bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenella u Beogradu u petak, gde je američki diplomata izjavio da će o detaljima sporazuma biti reči u Berlinu u ponedeljak.

Grenell je napomenuo da se SAD žele obe strane fokusiraju na ekonomiju, zaposlenost i prosperitet kao sredstva normalizacije odnosa.

U razgovoru za AP, Grenell je rekao da će sporazum o ponovnom pokretanju železničke veze Beograd-Priština biti važan za obe strane.

Stvaranje železničkih veza, nastavio je Grenell, postalo je prioritet, dok sočekuje da će sporazum o ponovnom uspostavljanju veze Beograd-Priština nakon 21 godine biti postignut američkom intervencijom.

U razgovoru sa novinarima posle sastanka sa Grenelom, srpski predsednik Vučić napomenuo je da je američkom diplomati naglasio važnost ukidanja tarifa, jer ne bi bilo ni od kakve koristi imati železničku vezu između Beograda i Prištine bez transporta robe . / ibna