back to top
NaslovnicaAlo.rsDETALJNA PROGNOZA RHMZ-A ZA MAJ MJESEC: Temperature u porastu, a datum dolaska...

DETALJNA PROGNOZA RHMZ-A ZA MAJ MJESEC: Temperature u porastu, a datum dolaska nevremena

Poslije nestabilnog početka maja, očekuje se da će se visoke temperature ponovo vratiti. Prema dugoročnoj prognozi za ovaj mjesec, predviđamo dva tropska talasa, što znači da će biti dana sa temperaturom preko 30 stepeni.

Početak mjeseca i prva dekada maja obeilježili su prolazni oblačni periodi sa neujednačenom količinom padavina u vidu pljuskova sa grmljavinom, međutim, modeli za dugoročnu prognozu vremena ukazuju da će količina i rasprostranjenost padavina u drugom dijelu mjeseca biti manja nego u prvoj polovini.

Narednih dana očekuje se promjenjivo vrijeme, ali bez značajnijih padavina. U petak, 10. maja bit će kratkotrajnih kiša ili pljuskova ponegdje na zapadu i jugu Srbije, dok će u ostalim krajevima veći dio dana biti suvo sa sunčanim intervalima.

- Advertisement -

U subotu će u gotovo svim krajevima padavine potpuno izostati, bit će najviše sunčanih intervala i temperatura će ostati od 20 do 24 stepena Celzijusa.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ kaže da će u nedjelju frontalni sistem, koji je u sklopu polja niskog vazdušnog pritiska iz istočne Evrope, ponovo u većini krajeva Srbije usloviti kišu i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, ali taj frontalni sistem stiže oslabljen tako da već u nedelju uveče očekuje razvedravanje u svim krajevima zemlje malu količinu padavina.

SLOBODAN SOVILJ

Printscreen

– Temperatura će narednih dana uglavnom ostati u vrijednostima od 20 do 25 stepeni i tako će biti do srijede 15. maja. Nakon toga bi u našim krajevima imali kratkotrajni priliv toplijeg vazduha, i u periodu od 15. do 18. maja imaćemo temperature od 25 do 30 stepeni, a 17. i 18. maja lokalno može biti i stepen-dva iznad 30. To bi bila pojava tropskih dana u maju – kaže Slobodan Sovilj.

- Advertisement -

Razlog za porast temperature od 15. do 18. maja je pojačavanje južnog i jugozapadnog strujanja u toplom sektoru polja niskog vazdušnog pritiska koje će krajevima koji se nalaze zapadno od nas donositi veoma obilne padavine.

Prvo se veoma obilne padavine očekuju na severu Italije, u četvrtak u oblasti Alpa i zapadnog Balkana, dok u petak 17. maja veoma obilnih padavina biće u regionu Jadrana, u Mađarskoj i Austriji.

– Za to vrijeme, mi se nalazimo u toplom sektoru polja niskog vazdušnog pritiska pod uticajem veoma toplog vazduha i zato očekujemo da kod nas temperatura dostigne 30 stepeni. Padavine će u našim krajevima biti vrlo lokalne i izolovane, biće retka pojava. Ipak, oprez zbog jakih grmljavinskih razvoja u tom periodu je najviše izražen na potezu od severne Italije preko Jadrana i zapadnog Balkana do srednje Evrope. Pratićemo situaciju u našoj zemlji i izdavaćemo upozorenja u slučaju potrebe koja uvek izdajemo za period do 72 časa unapred – objašnjava Sovilj.

hladno vreme

Foto: Shutterstock

Kratko zahlađenje, pa drugi tropski talas

Druga polovina maja će biti dosta toplija od proseka i u našoj zemlji se očekuje da bude sa deficitom padavina. Posle kratkotrajnog naglog porasta temperature do 30 i više stepeni, od 18. do 21. maja treba očekivati kratkotrajno zahlađenje sa povratkom na temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

– Do kraja meseca očekujemo ponovo toplo vreme i maksimalne temperature oko 30 stepeni. U većini mesta bi bilo dosta sunčanih intervala, a pojava padavina biće retka ili izolovana u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, pre svega u brdsko-planinskim predelima i u zapadnoj i severozapadnoj Srbiji. Oblačni sistem sredinom meseca, koji sa severa Jadrana preko zapadnog Balkana ide prema srednjoj Evropi, trebao bi da ostane dominantan i do kraja meseca u smislu da to bude preovlađujuća putanja oblačnih sistema. Oni bi naše područje obilazili – kaže Slobodan Sovilj.

Maj 2024. topliji od proseka

Dodaje da treba računati da će maj biti topliji od proseka, da će imati pozitivno odstupanje temperature za bar 1 stepen, a da će količina padavina na kraju meseca ipak biti prosečna u većini mesta, od 60 do 90 litara po kvadratnom metru.

– S obzirom na to da je u prvoj dekadi meseca bilo padavina, istina da su bile neujednačene, u većini mesta trebalo bi da je već dostignuta mesečna norma padavina do kraja meseca – zaključuje Sovilj.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

hladno vreme

Foto: Shutterstock

Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

TRODNEVNA SVETKOVINA “POČUJ GLAS SVOG RODA”: Međunarodni dan slovenske pismenosti proslavljen u Aleksandrovcu

Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) obilježava Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su unaprijedili hrišćansku...

ŠPIJUNSKI RADIO DJELUJE U NAJVEĆOJ TAJNOSTI U HRVATSKOJ I BiH, A ZATIM JE USKOK-u PRUŽIO ŠOKANTNE INFORMACIJE: “Dječak je upola cijene”

Zahvaljujući specijalnom špijunu, odnosno privatnom licu koje je uz nalog istražnog sudije delovao kao...

Engleska bruji o izjavi Ten Haga! Trener Junajteda osvojio trofej, pa kritikovao svoj klub: “To je moj način rada…”

Fudbaleri Mančester junajteda šokirali su gradskog rivala u finalu FA kupa (2:1) i pobedom...

TRODNEVNA SVETKOVINA “POČUJ GLAS SVOG RODA”: Međunarodni dan slovenske pismenosti proslavljen u Aleksandrovcu

Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) obilježava Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su unaprijedili hrišćansku...

ŠPIJUNSKI RADIO DJELUJE U NAJVEĆOJ TAJNOSTI U HRVATSKOJ I BiH, A ZATIM JE USKOK-u PRUŽIO ŠOKANTNE INFORMACIJE: “Dječak je upola cijene”

Zahvaljujući specijalnom špijunu, odnosno privatnom licu koje je uz nalog istražnog sudije delovao kao...