Dete nastradalo u tragediji u Egejskom moru; Radikalna ksenofobija širom severne Grčke

Dete nastradalo u tragediji u Egejskom moru; Radikalna ksenofobija širom severne Grčke

Rezultat sudara koji se dogodio u kasnim noćnim satima kada su se sudarili brod grčke Obalske straže i brod koji je vozio imigrante u moru istočno do Kosa, je smrt trogodišnjeg deteta a jedan dvadesetšestogodišnjak je proglašen nestalim.

Kako se navodi u saopštenju Obalske straže, brod koji je vozio migrante i izbeglice nije imao signalna svetla a putnici nisu imali zaštitne prosluke. Takođe je rečeno da su se oba broda kretala u trenutku sudara. Prema informacijama iz mornarice, njihov brod nije imao termalnu kameru i nije mogao locirati drugi brod.

Istovremeno, ksenofibični incidenti su zabeleženi u regionu Vrasne u Halkidikiju, kod Soluna. U ovom području je bilo oko 200 tražilaca azila koji su čekali da budu transportovani, kako bi bili smešteni u hotele u pokušaju da se smanji pritisak izbeglica i migranata na ostrvima.

Stanovnici Vrasne blokirali su ulaz u selo i ulice koje vode prema hotelu. Rezultat je da je hotel otkazao rezervaciju, u strahu od osvete. Mnogo časova kasnije, odlučeno je da tražioci azila budu prevezeni na sever Euboe, osam časova vožnje od Vrasne.

SIRIZA traži objašnjenja

“Velika predizborna priča o ogradama na moru i plakanje krajnje desnice o invaziji izbeglica dovele su do tragedije i socijalnih tenzija,” rekao je portparol SIRIZE, pozivajući Vladu da dadne objašnjenja o incidentu sa smrtnim ishodom kod Kosa ali i da okonča ksenofobične reakcije.

“Nova demokratija žanje ono što je posejala kao glavna opoziciona stranka; voće etnocentrizma koje je je obećala kao magično rešenje za ekstremno kompleksno pitanje, rekao je Alexis Haritsis. Odelenje za pomorstvo SIRIZE pozvalo je Vladu da odmah istraži incident i nastavi da obaveštava javnost o ovom slučaju. Istovremeno, istakao je da Mitsotakisova Vlada mora “redefinisati kako politiku tako i retoriku kada je reč o pitanjima izbeglica/migranata” ali mora i pojasniti “da li je dosadašnja taktika pomoći na moru imalo promenjena”.

Niko ne treba prstom upirati u Mornaricu, rekao je portparol Vlade Grčke, a da pri tome ne ponudi neka rešenja za ova dva incidenta. Petsas je podsetio da je Alexis Tsipras “pogoršao” problem za vreme premijerskog mandata. “Oni bi se trebali pomiriti sa činjenicom da menjamo prethodnu politiku ćorsokaka u izbegličko-migrantskom pitanju,” naglasio je on te pojasnio: “Naše granice su zaštićene; oni koji mogu dobiti zaštitu će je i dobiti, a oni koji ne mogu biće vraćeni u zemlju iz koje su došli”./ibna