NaslovnicaAlo.rsDEVOJKA GA OSTAVILA ZBOG OVCE Dečak iz Bosne sa 16 postao gazda,...

DEVOJKA GA OSTAVILA ZBOG OVCE Dečak iz Bosne sa 16 postao gazda, sve je sam stekao

Objavljeno:

Iza njega 150 ovaca, lično njegovih, a sa “didom” je od svoje pete godine, pa sve dosad, ovcu po ovcu nabavljao. Tako je ovčarstvo zavoleo. Veli, nije ni lako, ni teško, a on je na to navikao i ne bi svoje stado nikad menjao ni za jedan drugi posao.

– Ne bi brate što se kaže, bilo bi mi i teško i žao sve to sada razbataliti. A isplati se i na jaganjcima i na kurbanima, kaže mladi Almin Škrgić iz Bosne koji veli da u kraju nema mladih kao što je on, samo još stariji ponešto drže, rekao je on za “Tv Krajinu”.

Otac ima krave, a on ovce

Njegov otac kod svoje kuće ima bikove i krave a on bogatstvo na livadi u vidu ovaca.

– To je njegovo, a ovo ovde je moje, sto posto moje – kaže momčić dečjeg lica.

Ide u drugi razred srednje, uči za vodoinstalatera, a šta mu kažu drugari. E, pa kažu da je bolje biti sam svoj gazda nego da radiš za drugog. U školi, ne krije, nije nešto ali ide reda radi, samo da završi.

Devojka ga ostavila zbog ovaca

Devojku sad nema, ali biće druga. Ostavila ga zbog ovaca…

– Imao sam curu… Ne sviđaju joj se ovce, ne pašu joj, kaže da joj smrdi…Nije joj pasovalo, i ona gas. Pogodilo me ali šta mogu, danas su sve takve, danas samo na telefon… mole Boga i gas ili vani da odu – kaže dečak dodajući da nikad ne bi išao preko jer se ovde bolje živi i da je tamo sve skuplje.

A da ga je pitala da rasproda sve ovce, dobila bi jednostavan odgovor – ne.

– Rekao bih joj ajd ti traži drugog, mene neš’ – kaže Almin koji bi za ženu jednog dana devojku koja voli poljoprivredu kao on i kojoj ovce ne smrde.

Sinja mu je najomiljenija ovca, ona nema cenu i ne bi je prodao. Daje sve, i vunu i mleko.

– Nema tih para… A ovakva ovca sada košta 500-600 a ide i do 1.000 maraka (500 evra) – kaže Almin koji na maturu u Bihać planira traktorom.

Pare daje na ovce, ne ide u kafiće

A drugari? Kaže, “smiju mi se”.

Telefon slabo koristi sem za posao, da ugovori za “janjce”, ponekad pogleda taj Tik Tok kad mu je dosadno. Okolo po kafićima ne ide jer bi rađe dinar u ovcu dao nego na nargile: “Tako, samo odoše pare”.

– Oni misle da su face što idu u te kafiće i na te nargile, a to nije ništa, samo odu pare pa rintaj dalje – kaže prerano sazreli Almin koji pred sobom vidi jasan cilj i svoju budućnost – na svom imanju, a san mu je da bude jak poljoprivrednik, da ima što više ovaca, krava i bikova.

Mladi gazda ima traktor i sve priključke a da barata mašinom naučio ga je otac.

– Ova ovca mi je sve dala i kako sad da je prodam… Ne bi ih ni za bogatstvo dao sad kad bi došao neko, a bilo je ponuda. A Almin ni da čuje, navikao i na hladnoću i na kišu, na zimu, na sve je to navikao još odmalena, priča on za “Tv Krajinu”.

Veruje da su roditelji na njega ponosni

– Pitaju, kako on ima, a ja radim, satreh se… I ovde je napredno ali neće da rade, samo da leže i mole Boga neka marka da padne, kažu daće Bog – objašnjava dečak dodajući da u inostranstvo nikad ne bi išao jer bolje mu je da je svoj gazda nego da radi za tuđina.

Velika mu je želja da se oženi, da ima familiju i voleo bi da ima četvoro-petoro dece. Žena je, veli da se poštuje, a da se na decu ne galami. Za svoju decu bi voleo da budu pošteni i dobri ljudi.

Ima i ko ga je prevario, jedan mu ukrao dva janjca, a bilo je i da dolaze razni da kradu, a onda je kaže dida izleteo s tandžarom. Veli da je narod takav danas, hoće da prevari, sedi s tobom, sve lepo, a onda ode kod drugog pa svašta priča.

– Za mene je moja ovca boginja… Narod danas… samo taj mobilni, sve otišlo… – kaže dečak koji odmalena živi gorštački da ga je život prerano svemu naučio.

Kad bi dobio neke pare, kupio bi traktor

A kad bi nekako i negde dobio 20.000 maraka (10.000 evra) pre bi kupio traktor nego neki auto jer traktor daje a auto uzima.

Mladima bi preporučio da se bave poljoprivredom jer je to lako. Nije baš ali “ne mereš ležat, neće ti niko ništa dat”. Najteže mu je bilo kad mu je drugi did letos poginuo, pao pod traktor…

– Kao da mi je nešto reklo, ajd kući. Dođem kući svi plaču, kažu did poginuo. Bilo mi je mnogo teško, plakao sam, i on je pre držao ovce pa me savetovao a kod njega sam najviše voleo to što je bio pošten i iskren – kaže dečak.

 

@alo_portal Predsednik Vučić bodri Orlove u Leskovcu! 🦅⚽️🇷🇸 #EURO2024 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #fypシ゚viral #aleksandarvucic #srbija #serbia #leskovac ♬ original sound – Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave