Dijalog Beograd-Priština: Intenzivan radn a nivou eksperata će biti nastavljen ove sedmice, kaže Massrali

Dijalog Beograd-Priština: Intenzivan radn a nivou eksperata će biti nastavljen ove sedmice, kaže Massrali

Portparolka Službe za spoljne poslove EU Nabila Massrali najavila je u ponedjeljak da će se ove sedmice u Briselu nastaviti intenzivni rad na ekspertskom nivou u dijalogu Beograda i Prištine.

„Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje stručnjake da nastave da se bave pitanjima koja su postavljena na sastanku lidera prošlog četvrtka“. Na pitanje Tanjuga kako gledaju na ocenu kosovskog premijera Avdullaha Hotija da “ne postoji tehnički dijalog, već samo dijalog za obostrano priznanje”, ona je odgovorila da Brisel “ne komentariše izjave drugih”, naglašavajući da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak najavio je „stručni sastanak“ za ovu nedelju, a sledeći „politički sastanak na visokom nivou“ za početak septembra, rekla je Massrali.

Što se tiče detalja stručnih razgovora, Evropska služba za spoljne poslove ne želi da iznosi detalje o planu i dnevnom redu razgovora, kao što je to bio slučaj sa tehničkim razgovorima prethodnih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio je da će eksperti „nastaviti posao“ koji je započeo tokom izuzetno političkog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Avdullaha Hotija.

Na sastanku 16. jula u Briselu, Vučić i Hoti su razgovarali o pitanju nestalih i interno raseljenih lica, kao i ekonomskim odnosima Beograda i Prištine./ibna