Dijalog Beograda i Prištine će se uskoro nastaviti i biće postignut konačni dogovor

Dijalog Beograda i Prištine će se uskoro nastaviti i biće postignut konačni dogovor

Predsednik Kosova Hashim Thaci primio je u sredu specijalnog izaslanika SAD za dijalog Kosovo – Srbija, Richarda Grenella, Nakon sastanka Thaci je izdao saopštenje izražavajući očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine uskoro nastaviti i da će biti postignut konačan dogovor.

Predsednička kancelarija je citirala Grenella koji je rekao da će potencijalni dogovor Prištine i Beograda imati pozitivan uticaj na region. Thaci je rekao da je Kosovo spremno da nađe rešenje, dodajući da je “aktivno učešće SAD u traženju konačnog rešenja između Kosova i Srbije determinirajući faktor”.

Nakon sastanka, ambasador SAD na Kosovu Philip Kosnett, koji je bio sa Grenellom tokom sastanka sa Thacijem, objavio je na Twitteru da specijalni predsednički izaslanik Grenell očekuje da radi sa predsednikom Thacijem i ostalim liderima na Kosovu na donošenju mira, pravde i prosperiteta Kosovu i regionu.

Jedan od prvih političkih lidera koji se sastao sa Grenellom bio je lider Samoopredelenja, Albin Kurti. Nakon sastanka, Samoopredelenje je izdalo saopštenje za javnost u kojem se kaže da je ambasador Grenell čestitao Samoopredelenju pobedu na izborima 6. oktobra i bio je zainteresovan da čuje stavove stranke o dijalogu sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd. Prema saopštenju stranke, izaslanik predsednika SAD je naglasio da je nedostatak dogovora Kosova i Srbije glavna prepreka za strane investicije u kosovskoj privredi.

“Kurti se zahvalio Grenellu za njegovu ulogu i podršku SAD Kosovu tokom rata i u miru te izrazio spremnost da kao budući premijer Kosova produbi veze sa SAD. On se složio sa ambasadorom Grenellom da Kosovu trebaju ekonomski napredak i strane investicije, ali je rekao da je glavna prepreka visok stepen korupcije u vladi, koja je kreirala nestabilnost i oterala poslovne ljude,” kaže se u saopštenju Samoopredelenja.

“Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, Kurti je rekao da su sadržaj i proces postizanja dogovora daleko važniji za njegovu postojanost nego što su rokovi”./ibna