„Dijalog za budućnost“ objedinjuje region

„Dijalog za budućnost“ objedinjuje region

Brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i mladi, okupili su se danas u Sarajevu na regionalnom skupu organizovanom u okviru programa “Dijalog za budućnost”, izveštava FENA.

Kako je istaknuto, regionalna dijaloška platforma je prilika da se identifikuju problemi koji negativno utiču na društvenu koheziju, te da bi sedale preporuke, ali i definisali prioriteti u njihovom rešavanju.

“Sedmica dijaloga” organizovana je u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija “Dijalog za budućnost” koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) te UNICEF i UNESCO, uz finansiranje Fonda UN-a za izgradnju mira.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH, Sezin Sinanoglu, podsetila je da su program inicirali lideri regiona koji su generalnom sekretaru UN-a uputili pismo u kojem traže da se investira u programe socijalne kohezije, izgradnje poverenja i međusobnog poštovanja, kao i solidarnosti.

Sinanoglu je dodala da su na skupu promovisani dijalog i komunikacija, a druga komponenta programa tiče se poboljšanja vrlina kod mladih u komunikaciji i kritičkim sposobnostima, dok je treća komponenta da se pomogne u kreiranju mreža između građana regije.

Kako je potvrdila, rezultat ovog događaja biće pokretanje instrumenta za male grantove kroz koji će biti finansirane ideje koje promoviraju vrednosti istaknute na skupu.

Brojna delegacija došla je iz Crne Gore zbog čega je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u toj zemlji Fiona McCluney kazala da to dokazuje opredeljenost vlasti za socijalnu koheziju i razvoj regije.

Ambasador at large Ministarstva spoljnih poslova BiH, Miloš Prica, ocenio je da je dijalog važan među različitim zajednicama unutar zemlje, ali i zemalja regije, a on je značajan i zbog sveopšteg napretka država.

Jedna od učesnica skupa bila je i Mevlida Mehanović iz Udruženja žena povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice koja je ukazala na brojne izazove i probleme stanovnika u ruralnim zajednicama, zabrinjava broj dece, posebno devojčica, koja se završavaju srednju školu.

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost” su osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno delovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izveštavanja, te društvenog i političkog osnaživanja devojaka i žena.

Tokom “Sedmice dijaloga” biće organizovan niz događaja u Sarajevu i Banjoj Luci, od 27. novembra do 3. decembra, na kojima se učesnici bave pitanjima obrazovanja, zapošljavanja, poverenja u društvu, poverenja u institucije, te jačanja društvene kohezije.