ĐILAS: Han isti kao Stefanović

ĐILAS: Han isti kao Stefanović

Dragan Đilas, jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, izjavio je da “veliki deo” zvaničnika Evropske unije “umesto da podržava Srbiju, podržava ovu vlast”.

U razgovoru za N1 Đilas je ocenio da nastupi evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana u Srbiji nisu ništa drugačiji od nastupa ministra Nebojše Stefanovića, dok se istovremeno izveštaji Evropske komisije 90 odsto poklapaju sa izveštajem Fridom hausa u kojem je Srbija izgubila status slobodne zemlje.

“Kako je napredak (Srbije) ako je u pregovore sa EU krenula kao slobodna zemlja, a danas je delimično slobodna”, upitao je Đilas.

On je rekao i da je zadovoljan nedavnom posetom Vašingtonu gde je, kako kaže, razgovarao “sa ozbiljnim ljudima”. Jedan od njih je i zvaničnik Stejt departmenta zadužen, pored ostalog, i za Balkan, Metju Palmer. Razgovori u Vašingtonu, istakao je lider SZS ” ne sa idejom da oni nama (opoziciji) treba da pomognu, jer to su naše stvari”.

Đilas je ocenio da je Srbija podeljeno društvo i da ta podeljenost dolazi od predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Da bi se smanjile tenzije, mržnja i agresija u društvu, potreban je dijalog, poručio je Đilas ističući da Savez za Srbiju želi dijalog sa institucijama, a ne sa Vučićem, jer to što opozicija traži nije ingerencija predsednika države.

“Vučić je čovek nebitan, on je u nekom svom filmu. To kako se on ponaša – da citiram i ja i jednom predsednika – da nisam pristojan, rekao bih idi leči se, čoveče”, rekao je Đilas i dodao da ako Vučić već izlazi iz svih mogućih predsedničkih ovlašćenja, ne treba i opozicija da mu se pridružuje u tome.

Đilas je rekao da je sa američkim zvaničnicima razgovarao i o Kosovu, i da im je poručio da priznanje nezavisnosti ili podela, nisu opcija za Srbiju, već pomirenje dva naroda, te da pomirenja ne mogu da dovedu razni zločinci s jedne, i ratni huškači sa druge strane.

On nije konkretnije govorio kako vidi rešenje za Kosovo i pomirenje.