Dimitrov: Bugarska narušila Sporazum o dobrosusedstvu i počela da ucenjuje

Dimitrov: Bugarska narušila Sporazum o dobrosusedstvu i počela da ucenjuje

Odnosi sa Bugarskom su se promenili otkad je prekršila član 2 Sporazuma o dobrosusedstvu, koji je rekao da će nam Sofija pomoći na evropskom putu, a ne samo da nije od pomoći, nego će nas u najmanju ruku ponovo blokirati.

Imali smo dva veta i problema za naš jezik. Nema napretka u atmosferi ucena. „Uzajamno poverenje i poštovanje su potrebni za unapređenje dijaloga o svim pitanjima“, rekao je Nikola Dimitrov, potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska pitanja.

„Princip Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom bio je da vlade i politički lideri treba da se bave sadašnjošću i budućnošću, a istoričari istorijom. Ono što politika može učiniti je da stvori povoljnu klimu – da društva, akademska zajednica, članovi Komisije za istorijski razvoj govore slobodno i otvoreno. Ono što se dogodilo je da se odnos promenio jer je Bugarska prekršila član 2. Sporazuma koji kaže da će nam Sofija pomoći na evropskom putu, neće nam pomoći, u najmanju ruku će nas ponovo blokirati. Doživeli smo dva veta, takođe smo iskusili problematizaciju nečeg vrlo unutrašnjeg, našeg jezika – makedonskog jezika na evropskom nivou, pa su u tom pogledu ovi koraci otežali zaista iskren dijalog. Ovo je trenutno glavni problem. Pokušaćemo da rešimo ovaj problem. Što više bude postojalo poverenje i poštovanje jednih prema drugima u pitanjima koja su važna za obe zemlje, to će biti lakši dijalog o svim pitanjima”, rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare nakon potpisivanja memoranduma o razumevanje trilateralnog projekta za promociju digitalizacije u Severnoj Makedoniji.

On je dodao da je „atmosfera ucene veliki problem napretka i u istorijskim razgovorima i u drugim pitanjima“.

„I makedonski narod i bugarski narod i mnogi drugi narodi na Balkanu kažu da „nema lepote na silu“. Ne može biti stvarnog napretka ako ova atmosfera ucene potraje. Mora postojati međusobno poštovanje, mora se bolje razumeti međusobna osetljivost. Intimnost i prijateljstvo ne mogu se stvoriti bez takvog osnovnog poštovanja, a intimnost i prijateljstvo nikada se ne mogu stvoriti kada su ucenjeni “, rekao je Dimitrov.

On je ponovio da je politička odgovornost stvoriti atmosferu, odgovornost je stručnjaka, akademske zajednice da se bave istorijskim pitanjima.

„Trenutno je atmosfera poremećena zbog dva veta – kršenja člana 2. Sporazuma koji kaže da će nas Bugarska podržati i pomoći nam da krenemo ka zajedničkoj evropskoj budućnosti i da se što pre vratimo u pozitivnu atmosferu što se o razlikama razgovara, više ćemo napredovati”.

Upitana o izjavi novog zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijela Eskobara da postoje i drugi načini za rešavanje tog pitanja bez ometanja evropskih integracija Severne Makedonije, ambasadorka Kate Burns  je ponovila dugoročnu politiku SAD u podršci evropskim integracijama zemlje.

“Vidimo makedonsku budućnost u EU i potvrđujemo važnost rešavanja pitanja i nadamo se da će se to nastaviti do kraja godine. Nastavljamo da razgovaramo sa svim partnerima, razgovaramo sa Vladom ovde u Skoplju, razgovaramo sa susednim zemljama i širom Evrope kako bismo bili sigurni da činimo sve što možemo da podržimo napredak. U ovom trenutku nemam posebno saopštenje, osim da potvrdim da će se Sjedinjene Države angažovati po ovom pitanju i u razgovorima jer svi delimo istu viziju Severne Makedonije koja zauzima svoje zasluženo mesto u Evropi i EU i nadam se uskoro”, rekla je Burns.

Ponovila je da ne želi da spekuliše o projektu za koji nije čula.

„Vrlo je jasno da je uloga Sjedinjenih Država da imamo interes i da vidimo Severnu Makedoniju kao strateškog partnera, kao i EU, međutim, to nije situacija koju Sjedinjene Države moraju odmah da reše. Dakle, možete odvojiti loše informacije”, rekla je američka ambasadorka Burns.

Premijer Zoran Zaev rekao je juče da očekuje da će Bugarska i dalje biti prijatelj i podrška u procesu evropskih integracija prema članu 2. Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji i da zemlja neće preduzeti konkretne korake dok ne dobije podršku. / ibna