Dimitrov i Roth na sastanku potvrdili da Severna Makedonija ostaje prioritet nemačkog predsedavanja EU

Dimitrov i Roth na sastanku potvrdili da Severna Makedonija ostaje prioritet nemačkog predsedavanja EU

Zamenik premijera za evropska pitanja Severne Makedonije Nikola Dimitrov sastao se jutros u Briselu sa nemačkim ministrom za Evropu Mihaelom Rothom, čija zemlja predsedava EU do kraja godine.

Dimitrov je Rotha upoznao sa prioritetima vlade Severne Makedonije u oblasti evropskih integracija i naglasio da je „proces pridruživanja najbolje sredstvo za uvođenje evropskih standarda i principa kod kuće“.

„Severna Makedonija je odlučna da postane prosperitetna evropska demokratija u kojoj vladaju zakoni“, rekao je Dimitrov.

Nemački ministar za Evropu boravi u Briselu, gde prisustvuje ministarskom sastanku EU. Iako Severna Makedonija danas zvanično nije na dnevnom redu, očekuje se odluka ministara o odobravanju pregovarakog okvira za Severnu Makedoniju. Roth je potvrdio da Severna Makedonija ostaje prioritet nemačkog predsedavanja.

„Prva međuvladina konferencija sa Severnom Makedonijom, početak pristupnih pregovora, jedan je od glavnih prioriteta nemačkog predsedavanja EU“, rekao je Roth.

Zamenik premijera Dimitrov sastaće se danas u Briselu sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varhelyijem i potpredsednikom Evropske komisije za migracije Margaritisom Schoinasom, dok bi sledeće nedelje trebalo da poseti Berlin, navodi njegov Kabinet. / Ibna