Dimitrov: Izjave koje mogu vređati ili praviti probleme komšijama, nisu korisne

Dimitrov: Izjave koje mogu vređati ili praviti probleme komšijama, nisu korisne

„Sporazum o prijateljstvu sa susednom Bugarskom odnosi se na zajedničku istoriju koja povezuje dva naroda. U 21. veku u Evropi pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje ne može biti dovedeno u pitanje ”, rekao je Nikola Dimitrov, zamenik premijera Severne Makedonije za evropska pitanja, nakon izjave bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da će Bugarska blokirati prvu međuvladinu konferenciju Severne Makedonije sa EU, osim ako Zajednički komitet ne zaključi sporazum o istorijskim pitanjima.

Dimitrov je za jednu radio stanicu rekao da je, s obzirom na viziju zajedničke evropske budućnosti bliskih naroda i suseda, uveren da treba uložiti zajedničke napore u pronalaženju rešenja koja bi obezbedila poštovanje i dostojanstvo obe strane.

„To je odgovorna i zrela politika, to su evropske vrednosti. Izjave koje mogu uvrediti ili praviti probleme komšijama nisu od pomoći. Ući ćemo u istoriju prema načinu na koji smo upravljali budućnošću“, rekao je Dimitrov.

Kako je naglasio, prihvatanje prošlosti, ali i sadašnjosti, plemenitog procesa koji smo započeli sa Bugarskom, mora se zasnivati na ovom pravu, kako za heroje prošlosti koji su od velike važnosti za obe strane, tako i za naredne generacije.

Naglasio je da se sporazum odnosi na uzajamno poštovanje i prijateljstvo, kao i na pomoć Sofije na putu Severne Makedonije ka EU. / ibna