Dimitrov neutemeljene špekulacije oko slovenačkog non-papera nazvao “neodgovornim”

Dimitrov neutemeljene špekulacije oko slovenačkog non-papera nazvao “neodgovornim”

„Neodgovorno je ulaziti u područje neosnovanih spekulacija o tome da li je postojao non-paper. Moramo gledati šta zvaničnici govore pred kamerama, šta kažu zvaničnici i premijer Slovenije Janez Janša“, rekao je Nikola Dimitrov, potpredsednik Vlade za evropske poslove Severne Makedonije, komentarišući navode da je Janša nezvanično poslao Briselu dokument koji predviđa redizajn granica bivše Jugoslavije, uključujući Severnu Makedoniju.

Naglasio je da Severna Makedonija treba imati jasan stav po ovom pitanju, jer to predstavlja vrlo ozbiljnu stvar.

„Radije bih iskoristio nagađanja balkanskih medija kao priliku da progovorim, jer će ovaj stav biti povučen, a zatim se vratiti. U Evropi nema promene granica; poslednja u Zapadnoj Evropi bila je razgraničenje Irske 1922. godine. Trebalo bi da pokušamo da granice učinimo što nevidljivijim i nerelevantnijim umesto da ih stavljamo u centar pažnje, jer je tozačarani krug. Sa trenutnom administracijom u Vašingtonu, videćemo nastavak američke politike prema Balkanu, pri čemu će ambasador Džejms Pardju pomenuti jedan od principa našeg Ohridskog sporazuma u ​​kontekstu prethodnog pokretanja ovog slučaja, koji navodi da ne postoje teritorijalna rešenja nacionalnih pitanja“, rekao je Dimitrov za emisiju Jutarnje vesti.

Janša je na Twitteru kritikovao Tanju Fajon, vođu slovenačkih socijaldemokrata i evropskog poslanika i Janšinu najverovatnije rivalku za mesto premijera na sledećim parlamentarnim izborima, za koje se očekuje da će se održati početkom ove ili sledeće godine, zbog navoda u vezi sa nezvaničnim dokumentom o BiH poslatim u Brisel.

“Ako su izvještaji bh. medija i izjave o diplomama u regionu istiniti, to bi moglo biti vrlo štetno za Sloveniju”, rekla je Fajon i dodala da odgovor i objašnjenje traži od Janše. / ibna