Disciplinski postupak protiv Mirne Nikčević

Disciplinski postupak protiv Mirne Nikčević

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova pokrenulo je disciplinski postupak protiv predstavnika crnogorske ambasade u Turskoj Mirne Nikčević za stavove i komentare koje je dala na svom profilu na “Facebooku”.

U osporenim komentarima, Nikčević je napisala da “želi da zapali” manastir Srpske pravoslavne crkve u selu Dajbabe kod Podgorice, i “svu tu stoku”.

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je medijima da je protiv Nikčevićeve pokrenut disciplinski postupak i da njeni stavovi nisu zvanični stavovi Ministarstva, te da će preduzeti neophodne mere u cilju sprečavanja sličnog ponašanja diplomata i drugih zaposlenih u budućnosti.

Zakon o spoljnim poslovima predviđa da kršenje službenih dužnosti može biti “lako” i “teže”. Kategorija „teže“ uključuje nezakonito ili uvredljivo ponašanje prema građanima ili saradnicima.

Nikčević je rekla da je “obmanuta” i da očekuje da će je Crna Gora zaštititi.

Ona se izvinila svima čija su nacionalna i eventualno civilna osećanja povređena otkrivanjem te prepiske, koja, kako je rekla, ne bi trebala imati javni karakter.

Srbijanski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da su stajališta izražena na “Facebooku” sramotna, te je naglasio da ona treba biti sankcionisana.

U subotu, 15. juna, Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je Trojičindansku skupštinu  ispred Saborne crkve Hristovog vaskrsnuća u Podgorici sa ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vjernika pošalje jasna poruka da jedini pravi put je put ljubavi prema Bogu i bratskoj ljubavi.

Vernici okupljeni na Skupštini izrazili su protest protiv predloženog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovijesti, koji predviđa zaplenu imovine, odnosno hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.