Diskusija „Ostati ili otići“ u Crnoj Gori

Diskusija „Ostati ili otići“ u Crnoj Gori

Crna Gora ima za cilj članstvo u EU, savezu koji će joj omogućiti ekonomski rast, a ne izvlačenje najboljih iz nje, izjavila je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

Govoreći na okruglom stolu pod nazivom „Ostati ili otići“, koji je organizovan u okviru festivala u Petnjici, ona je rekla da su evropske integracije strateški prioritet Crne Gore.

„Kako je EU rasla i neprestano se širila, to se nije dogodilo svim državama koje su joj se pridružile. Rumunija je izgubila 28% građana, a slično se dogodilo i s Bugarskom. Samo su Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska zadržale broj svojih građana, dok su ostale zemlje u proseku izgubile 7%. Tek nakon toliko godina članstva u EU, događaju se pozitivne promene otkako su se zemlje ekonomski promenile i ljudi im se vraćaju“, rekla je Đurović.

Komentarišući migracije u Crnoj Gori, ona je naglasila da se oko 50% događa u zemlji, od grada do grada, a drugi deo migrira prema zemljama zapadne Evrope.

Kako su preneli crnogorski mediji, Đurović je rekla da je sretna što se studenti koji pohađaju postdiplomske studije u inostranstvu vraćaju u Crnu Goru.

Građanski aktivista Boris Raonić rekao je da nije dilema treba li neko ostati ili otići, nego kamo otići.

On izjavu temelji na činjenici da je od 2014. godine iz Crne Gore otišlo 140 lekara, kako pokazuju podaci Sindikata doktora medicine.

Jahja Ferhatović, profesor međunarodnog fakulteta u Novom Pazaru, naglasio je da je teško zaustaviti nekoga kad se odluči na odlazak, te da se već vekovima dešavaju migracije Bošnjaka, ali da je to nadoknađivao visokim natalitetom.

Profesor Adnan Prekić smatra da su migracije izazov, ne samo u Crnoj Gori, već na cijelom Zapadnom Balkanu i u Istočnom bloku.