Dobijanje francuske podrške nije lagan posao, kaže Dimitrov

Dobijanje francuske podrške nije lagan posao, kaže Dimitrov

Obezbeđivanje francuske podrške za uspešno završavanje evropske priče Severne Makedonije ove godine bilo je u fokusu današnjeg sastanka potpredsednika vlade Severne Makedonije za evropske poslove Nikole Dimitrova i Clementa Beaunea, državnog podsekretara za evropske poslove u francuskom Ministarstvu Evrope i spoljnih poslova.

„Standardna francuska podrška izražena kroz obnovljeni pristup pregovorima još je jedan važan element u ovoj odlučujućoj fazi za usvajanje dokumenta koji će omogućiti početak pregovaračkog procesa ove godine. Element koji nam daje za pravo da verujemo u uspeh koji je potreban Evropi“, rekao je Dimitrov, koji je dvodnevnu posetu Francuskoj započeo sastankom sa Beauneom, prvom zvaničnom sastanku od formiranja nove vlade Severne Makedonije.

Ističući ulogu Francuske kao jednog od stubova Unije, Dimitrov je naglasio da što pre države članice postignu konsenzus o pregovaračkom okviru, to će pre započeti poslednja faza pristupnih pregovora i uspešna transformacija severno-makedonskog društva.

„Na ovaj način će se poslati pozitivna poruka regionu da je evropeizacija jedini način da se fundamentalno ojačaju demokratski procesi i omogući ekonomski rast i razvoj, a samim tim i poboljša životni standard ljudi“, rekao je potpredsednik vlade Dimitrov iz Pariza.

Dimitrov i Beaune zajednički su izjavili da će proces usvajanja okvira i održavanja prve međuvladine konferencije proizaći iz svih napora i uspeha postignutih u poslednjem periodu u pogledu reformi, ali i u pogledu zatvaranja bilateralnih pitanja sa susedima, dostignuća Severne Makedonije, kao i Evropske unije i njenih država članica.

Francuska strana je potvrdila svoju spremnost da pomogne u postizanju zajedničkog uspeha, ističući da će pregovori slediti novu metodologiju koja će pomoći u jačanju političke dimenzije i predvidljivosti procesa.

„Imali smo divan sastanak sa francuskim ministrom za Evropu, Clementom Beauneom. Nije lako dobiti francusku podršku i mislim da Severna Makedonija to zaslužuje. Na neki način imamo zajednički interes zasnovan na novoj metodologiji, što bi trebalo da se odrazi na pregovarački okvir, o kojem se sada pregovara za briselskim stolom između država članica, i da konačno pokrenemo proces pristupanja, interno radeći na predlaganju argumenata, pri čemu uvek imamo podršku Pariza. Mislim da imamo svoje mesto u francuskoj viziji budućnosti Evrope“, rekao je Dimitrov.

Sa svoje strane, Beaune je naglasio da je nova metodologija sveobuhvatna i da zahteva mnogo više, ali taj proces postaje transparentniji i bolje će pokazati reformske napore koji su provedeni, napominjući da je uveren da će biti postignut napredak u procesu evropskih integracija u decembru.

„Drago mi je što danas u Parizu pozdravljam Nikolu Dimitrova, potpredsednika vlade Republike Severne Makedonije, sa kojim već dugo negujemo radne odnose kako bismo poboljšali situaciju i unaprdili naše evropske razgovore. Izložili smo novu metodologiju za pristupne pregovore, koja je opsežna i zahteva mnogo više, ali u kojoj je proces transparentniji i bolje će prikazati napore za sprovođenje reformi. Znam da je Nikola Dimitrov veoma posvećen sprovođenju i ubrzanju ovih reformi koje su neophodne u evropskom toku. Verujem da ćemo u decembru uspeti da napredujemo u ovom procesu i radujem se zajedničkoj saradnji, često jer nam je zajednički interes jačati Evropu i region i stabilizovati našu zajedničku bezbednost u godinama koje dolaze. To je dugoročni projekat koji ćemo graditi zajedno i srećan sam što ćemo nastaviti da sarađujemo“, rekao je Beaune. /ibna