Dobra saradnja policija Crne Gore i Turske

Dobra saradnja policija Crne Gore i Turske

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović i generalni direktor Nacionalne policije Turske Celal Uzunkaya potvrdili su na sastanku u utorak profesionalnu i kvalitetnu saradnju policija dviju zemalja, koja je do sada imala konkretne rezultate na suzbijanje međunarodnog organizovanog kriminala.

Tokom sastanka u Podgorici, Veljović je naglasio da su crnogorska i turska policija u proteklom periodu sprovele niz značajnih projekata. Posebno je istakao saradnju policije Crne Gore i Turske, preko NCB Interpola Podgorica i NCB Interpola Ankara, u ciljanim potragama. U jednoj takvoj aktivnosti, na osnovu informacija koje je crnogorska policija prikupila i razmenila, u Turskoj je nedavno uhapšena osoba poznata kao vođa jedne od organizovanih kriminalnih grupa koja deluje na teritoriji regiona. Generalni direktor Turske nacionalne policije Jelal Uzunkaya izrazio je zadovoljstvo saradnjom policije Crne Gore i Turske i rekao da je to veoma intenzivno i kvalitetno, sa mjerljivim rezultatima, posebno u otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja droge i drugih zločina sa karakteristikama transnacionalnog kriminala.

Veljović i Uzunkaya takođe su razgovarali o problemu upravljanja ilegalnim migracijama, što je trenutni izazov za zemlje Evrope i šire, te su se složili da policije Crne Gore i Turske intenziviraju svoje kontakte i saradnju, u cilju razmene informacija u oblasti monitoringa i zajedničkih akcija u rešavanju ovog pitanja. Policijske uprave Crne Gore i Turske izrazile su spremnost da intenziviraju saradnju između dve zemlje u oblastima verskog radikalizma, terorizma i praćenja pitanja stranih boraca i njihovog učešća na stranim ratištima, kao i krijumčarenja droge na međunarodnom nivou i krijumčarenje ljudi.

Veljović i Uzunkaya ocenili su da će uslediti intenzivniji partnerski kontakti između policija Crne Gore i Turske, kako bi se u realnom vremenu razmenile informacije u interesu bezbednosti građana ovih zemalja, regiona i Evrope.