Dodatna 2,7 miliona dolara za unapređenje turizma u prirodi u BiH

Dodatna 2,7 miliona dolara za unapređenje turizma u prirodi u BiH

Promocija turizma i jačanje konkurentnosti BiH su fokus ulaganja od 2,7 miliona dolara za projekat Via Dinarica, koji je obezbijedila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Talijanska razvojna agencija (AICS) i Ministarstvo okoline i turizma FBiH. Obilježavanje dodatnih 500 kilometara staza duž Dinarida i uključivanje novih lokalnih zajednica u jedinstvenu turističku ponudu biće među ključnim projektnim aktivnostima za naredne dvije godine.

“Prije nekoliko godina, Via Dinarica je bila samo ideja, a sada je postala prepoznatljiv brend za BiH, što značajno doprinosi ekonomskom razvoju, posebno u najudaljenijim ruralnim zajednicama”, rekao je Suhrob Koshmukhamedov, stalni predstavnik UNDP-a u BiH. Projekat Via Dinarica provodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom trgovine i turizma RS i Ministarstvom okoline i turizma Federacije BiH.

„U našem nastojanju da ojačamo turističko tržište ove oblasti, USAID je ponosan što je pomogao u kreiranju i označavanju preko 2.500 km staza i pomogao 20 seoskih domaćinstava da unaprijede svoje objekte za prijem turista “, izjavio je Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH.

“Via Dinarica je projekat koji prati svjetske trendove u turizmu, kao što je razvoj avanturističkog i turizma u prirodi. U proteklih pet godina imali smo priliku vidjeti da je ulaganje u poboljšanje smještajnih kapaciteta i širenje turističke ponude bilo plodonosno“, izjavila je Snježana Marić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, dodavši da je Ministarstvo vrlo zadovoljno rezultatima ostvarenim kroz projekat Via Dinarica.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Dragica Kovač, rekla je da projekat Via Dinarica pruža šansu za razvoj lokalne zajednice, velike koristi za stanovništvo i pružanje novih turističkih ponuda.

“U svojoj teritorijalnoj raznolikosti, Italija, kao i Bosna i Hercegovina, može se pohvaliti velikim brojem prekrasnih i izazovnih lokacija te širokim spektrom pejzaža: planine, doline, izvori vode, bogate šume, očaravajuća sela bogata istorijom, tradicija i gastronomske užitke”, kazali su iz italijanske Agencije za razvoj, dodajući da će zaštita okoline i održivi turizam biti njihov prioritet u narednom periodu u regiji, te da je Via Dinarica svakako vodeći projekt koji će snažno doprinijeti zaštiti i valorizacija jedinstvenih istorijskih, kulturnih i prirodnih vrijednosti BiH.

Farida Cikotić iz Federalnog ministarstva okoline i turizma naglasila je da je ministarstvo prepoznalo veliki značaj projekta Via Dinarica za razvoj turizma.

“Vlada Federacije BiH, na prijedlog našeg ministarstva, podržala je obje faze projekta sa 500.000 KM. Via Dinarica osigurava ravnotežu između zadovoljenja turističkih potreba i zaštite okoliša. ”

Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam zemalja i teritorija kroz koje se planinski lanac Dinarskih Alpa proteže od Slovenije do sjeverne Albanije. Srce ovih” mega staza ” je u BiH, a njene jedinstvene bijele, zelene i plave staze Via Dinarica već su privukle pažnju vodećih svjetskih medija kao što su National Geographic, The Guardian, Lonely Planet, Outside Magazine, Vogue i The Independent.