Dodik “apsolutno pod kontrolom” Vučića

Dodik “apsolutno pod kontrolom” Vučića

“Vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj nisu se odrekle onog čuvenog da svi Srbi žive u jednoj državi. Beograd podržava rukovodstvo Republike Srpske koje građanima vlada čvrstom pesnicom. U Beogradu je situacija nešto povoljnija s obzirom na to da je Beograd pod budnim okom Evropske unije. Evropska komisija je u poslednjem izveštaju ogolila Vučićev režim ukazujući na loše stanje ljudskih prava i odsustvo vladavine prava”, izjavio je Balša Božović, poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije.

U razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE) on je sadašnju situaciju uporedio sa onom iz poslednje decenije dvadesetog veka. “Kada pogledate kako se vlada danas i kako se vladalo devedesetih godina, razlika je samo u tome što je onda bio rat. Danas rata nema, ali i Vučić ima svoje satelite u regionu kao što ih je Milošević imao u republikama bivše Jugoslavije. Bez obzira na to što je Dodik dočekao i ispratio mnoge na vrhu srpske političke scene, mislim da je on danas apsolutno pod kontrolom Aleksandra Vučića. Bez njega Dodik ne može da donese nijednu ključnu odluku. Vučić je mnogo veći politički igrač na ovom prostoru nego Dodik”, zaključio je Božović.

Draško Stanivuković, poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pričao je za RSE o svom boravku u pritvoru.

“Prvi dan Nove godine proveo sam u pritvoru. U pet-šest dana tri puta sam hapšen, mada ništa protivzakonito nisam uradio. Imam prekršajnih naloga za 15.000 evra, šest krivičnih prijava, preti mi 12 godina zatvora zato što sam navodno izvršio državni udar, oštetio službeni automobil, glasno uzvikivao. Ja sam rekao da želim da ovde bude bolje, a onda su njihovi režiseri, montažeri, javni servisi i mediji od mene napravili najgoreg čoveka koji ruši institucije, iako institucije ovde ne postoje”, rekao je Stanivuković.

Božović je Stanivukovićevu izjavu prokomentarisao rečima da “režim Aleksandra Vučića to radi na mnogo perfidniji, ali i brutalniji način”. “Zato što to za njega radi mafija. To ne radi policija”, tvrdio je poslanik DS.