Dodik i Džaferović učestvovali na samitu Brdo-Brioni

Dodik i Džaferović učestvovali na samitu Brdo-Brioni

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno  branili srpske stavove argumentima u četvrtak u Tirani.

Dodik je naglasio da su on i Vučić bili opušteni jer su mogli zajedno braniti srpske stavove u Tirani, ukazati na stereotipe o Srbima u Republici Srpskoj i Srbiji i postaviti argumente na drugačiji način.

On je rekao da je veoma zadovoljan što je predsednik Srbije bio veoma direktan, da je davao otvorene odgovore i branio stavove Srbije, i da je Hašimu Tačiju rekao da mu je mesto na razgovorima da mu ni Amerika, ni bilo ko drugi ne mogu pomoći ako nema sporazuma sa Srbijom.

“Pratimo i podržavamo stavove Srbije. Kosovo ne priznajemo i nećemo ga priznati bez obzira što se neki žale. Podržaćemo rezultat dijaloga onog trenutka kada Srbija to kaže,” rekao je Dodik.

On je rekao da je važno da u Tirani nije bilo idiličnih priča, ali da su razgovarali o stvarnosti. Činjenica je da je pozicija da se ne pokreću neka pitanja eskalirala nakon što je Tači predstavio svoje već poznate stavove.

“Vi znate da je juče govorio o ujedinjenju Kosova i Albanije. Rekli smo mu da, kada bi mi objavili da smo se dogovorili o nečemu takvom, odmah bi usledila reakcija. Oni koji su trebali primetiti takav politički pristup, nisu to primijetili”, rekao je Dodik.

Što se tiče spora sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, na samitu u Tirani, Dodik je rekao da je vidljiva nesposobnost BiH da formira vlast nakon izbora.

“Ovo je najgora moguća poruka. Imate demokratske izbore, imate ljude koji glasaju na izborima i ignorišete njihovu volju jer mislite da imate neke druge prioritete“, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da je tokom razgovora u Tirani bilo mnogo otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske i da je jasno rečeno da Hrvatska podržava reformu u BiH što znači da bi konstitutivni narodi trebali da biraju svoje predstavnike, sa čime se Republika Srpska slaže.

“Mi nemamo nijedan problem u vezi s ovim pitanjem i proces treba ubrzati, kao i pitanje mosta Pelješac jer Hrvatska smatra da ima pravo da samostalno upravlja ovim pitanjem, dok s druge strane postoje napori u BiH da se ovo pitanje problematizuje. Mogli smo čuti i stav hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o ovom pitanju”, rekao je Dodik.

Spor između Dodika i Džaferovića odvijao se u hodniku sale u kojoj je održan samit i u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, Vučić je pitao o napretku pregovora u BiH, a Dodik je rekao da je barijera Godišnji nacionalni plan za NATO.

“Kažu da to moramo uraditi unapred”, rekao je Dodik Vučiću, pokazujući rukom na Džaferovića.

Džaferović je naglasio da se mora naći izlaz iz ove situacije, naglašavajući da se zakoni moraju poštovati. On je naglasio da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo ne znači članstvo BiH u NATO-u.