Dodik pod novim udarom kritika zbog izjave o Vojsci Republike Srpske

Dodik pod novim udarom kritika zbog izjave o Vojsci Republike Srpske

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedelju, prilikom proslave Dana vojske Republike Srpske, da je odluka o ukidanju Vojske entiteta bila greška, ali da je uveren da ova vojska živi i da će pripadnici Trećeg pješačkog puka (Republike Srpske) uvek biti spremni braniti slobodu RS i njenog naroda.

On je naglasio da će učiniti sve da vidi trećinu vojnika ovog puka u “uniformama Vojske Republike Srpske iduće godine”. U kasnijoj izjavi Dodik je pojasnio da će ove uniforme biti svečane, ali ne i ratne uniforme.

Nakon rata 1992-1995. tri strane u BiH su zadržale svoje vojne jedinice. Hrvatske i bošnjačke jedinice udružile su se i osnovale Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska je bila druga vojna komponenta. Tokom reforme 2005. godine, Oružane snage Bosne i Hercegovine uspostavljene su sa tri puka. Treći puk je izveden iz Vojske Republike Srpske, a ne samo od Srba, nego od profesionalnih vojnika svih nacija.

Sada, Dodik je postavio multinacionalni puk pod znak pitanja rekavši da su u stanju braniti “slobodu RS i njenog naroda”.

“Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kojjem nivou, treba da se osećamo kao deo celokupnog sistema bezbednosti srpskog naroda i ovog sistema bezbednosti, moraju biti integrisani i vidljivi svuda, kako u politici tako i u vojsci, kako bi jasno dali poruku svima koji veruju da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar”, rekao je Dodik.

Dodik je dalje rekao da “bez obzira na organizacionu strukturu, Vrhovna komanda u bezbednosnoj strukturi, kao i u Oružanim snagama, nalazi se u Republici Srpskoj”.

“Zajedno sa predsednicom Republike Srpske, smatram da se vrhovna komanda za pripadnike našeg Trećeg pešadijskog puka (Republike Srpske), nalazi ovde u Banja Luci. Činjenica je da je Ustav BiH dodelio Predsedništvu vrhovnu komandu nad vojskom i mi ćemo poštovati tu odluku i Ustav, ali ovo je moje mišljenje”, istakao je Dodik.

Izjave o “oživljavanju” Vojske Republike Srpske izazvale su više nego gorke reakcije, u prvoj liniji, druga dva člana Predsedništva BiH. Hrvatski član, Željko Komšić, izjavio je da će Sudu uputiti tubu protiv Dodika zbog izjava koje su u koliziji sa Ustavom BiH.

„U svakom slučaju, to je vrlo opasna izjava. Dodik bi trebao voditi računa o onome što govori, jer će najviše naštetiti entitetu koji on predstavlja, ali će i sam sebi naškoditi. Ono što je on rekao je teška krivično delo”, rekao je Bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik

Džaferović.”Će Oružane snage BiH opstati, samo Dodik može završiti u zatvoru “, rekao je Džaferović.

NATO štab u Sarajevu naglasio je u izjavi da je BiH Zakon o odbrani usvojen jednoglasno u državnom parlamentu od strane vladajućih stranaka, navodi se u saopštenju za štampu.

“Još od svog osnivanja, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su naporno radili na složenim zadacima izgradnje jedinstvenih vojnih snaga, razvijanju sposobnosti za rad sa snagama NATO-a i pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa “, kaže se u izjavi Alijanse.

“NATO ostaje posvećen podršci reformama odbrane i bezbednosti u zemlji i savetovanju vlasti o zadacima u okviru Programom Partnerstvo za mir BiH i NATO-a “, dodaje se u

izjavi.

Izjavu su osudile i druge međunarodne organizacije i većina bošnjačkih političara.