Dodik preti akcijama ako Sporazum propadne

Dodik preti akcijama ako Sporazum propadne

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Narodna skupština Republike Srpske, usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH, ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, te ako Sporazum o principima za formiranje vlasti na državnom nivou ne uspe.

“To znači da će se Republika Srpska povući iz Sporazuma o Oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva, kao i rad Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenete na nivo BiH”, istakao je Dodik.

On je podsetio da su Republici Srpskoj otete 83 nadležnosti i prenesene na nivo BiH.

“Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti Vladu i druge stručne institucije da nam dostave predloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH eliminiše i zabrani”, rekao je Dodik za Tanjug, podsetivši da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti, funkcije i ovlaštenja koja nisu Ustavom izričito data BiH.

On je rekao da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rešenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će Republika Srpska nastaviti da poštuje.

Srpski član Predsedništva BiH naveo je da je spreman i na drugi scenario – da vlast bude formirana i da će u tom slučaju pokušati neku vrstu reforme.

“Ja sam spreman da poštujem ovaj sporazum, da uđemo u Savet ministara, da radimo na evropskim integracijama, da sarađujemo sa NATO na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno… Ako traže 50 ljudi za Avganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće da zarade pet hiljada dolara mesečno, pa da idu… Ali, izvinite, više neće moći da dolaze u škole, da pričaju kako NATO nema alterntivu”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da Godišnji nacionalni plan reformi /ANP/, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

“Puta u NATO nema. Mi smo u tom pogledu vezani za Srbiju. Ako Srbija za stotinu godina uđe u NATO i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno”, poručio je Dodik.

On je ponovio da u se u Principima za formiranje vlasti ne pominje ANP i da on neće biti poslat u Brisel.

“BiH neće predati Briselu ANP, nigde ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše najavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da će sednicu Predsedništva sazvati tek kada bude prihvaćen ANP koji bi potom bio upućen u sedište NATO u Briselu, Dodik kaže da su opstrukcije moguće i da sporazum nije obavezujući za nekoga ko nije potpisnik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Danijela Servera, koji je rekao da se Dodik ne protivi toliko putu ka NATO, koliko želi da udovolji svojim moskovskim finansijerima, srpski član Predsedništva je odgovorio da je Server “jedan obični se..nja koji dobija pare od muslimana”.

Dodik je naglasio da sa Rusijom ima iste odnose kao sa SAD, ali da nije Rusija ta koja se meša u odnose i dešavanja u BiH, nego Zapad.