Dodik protiv američkog Senata

Dodik protiv američkog Senata

Američki Senat održao je raspravu o situaciji u regiji Zapadnog Balkana sa situacijom u Bosni i Hercegovini kao važnim ddelom sednice. Senatori su tokom rasprave kao glavnu prepreku označili srpskog člana Predsedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika “koji blokira sve što bi donelo napredak”.

Specijalni predstavnik za zapadni Balkan, Matthew Palmer, govoreći o situaciji u zemlji, naglasio je da BiH još uvijek nije formirala institucije vlasti, čak više od godinu dana nakon Općih izbora.

“Podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućavaju formiranje vlade na svim nivoima kao i podnošenje državnog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) NATO-u”, rekao je Palmer.

Članovi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda tročlanog Predsedništva odbijaju da glasaju za novog predsedavajućeg Saveta ministara, koji bi trebalo da bude iz Dodikovog SNSD-a, a ova stranka se snažno protivi usvajanju ANP i putu ka članstvu u NATO-u. Štaviše, stranka je objavila da neće dozvoliti sledeći korak u tom smeru.

“Oni koji blokiraju promene su oni koji imaju najviše koristi od takve situacije na Balkanu … Pokušavamo stvoriti pritisak da se formira Savet ministara i pošalje ANP, ali glavna prepreka u tome je Milorad Dodik, koji blokira sve što bi donelo napredak,” rekao je on.

Dodik nije primio ove optužbe sa osmehom, njegova reakcija je bila gorka. On je medijima rekao da Palmer “nastavlja praksu svojih prethodnika”.

“Matthew Palmer definitivno ne bi bio u mogućnosti na saslušanju pred Senatom izgovori čuvenu rečenicu koju svedoci izgovaraju na američkim sudovima, a koja kaže – govoriću istinu, celu istinu i ništa osim istine – i tada reći sve što je rekao,” rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da Palmerovo svedočenje nije istinito, jer da je tako, on bi trebao reći članovima Senata zašto bi Sjedinjene Države ili bilo ko drugi izvana morao izvršiti pritisak da se vlasti formiraju kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj zemlji.

“Da je zapravo rekao istinu zašto BiH nema vlast godinu dana nakon izbora, mislim da mu niko u Senatu ne bi verovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika Srpska, mogu biti prepreka bilo čemu, najblaže rečeno. Napredak Republike Srpske i BiH, u meri u kojoj se napredak odnosi na RS, je u našem interesu, a ne prvenstveno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velike sile,“ rekao je Dodik.

Kako je podvukao, šteta je što Palmer ne sluša svog predsednika, koji je nedavno rekao da budućnost pripada suverenim i nezavisnim narodima koji štite svoje građane, poštuju svoje susede i razlike zbog kojih je svaka država posebna i jedinstvena.

“Ne radim ništa drugo nego ono što je rekao američki predsednik Donal Trump”, rekao je Milorad Dodik./ibna