Dodik: Republika Srpska neće menjati stav o migrantima

Dodik: Republika Srpska neće menjati stav o migrantima

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je agenciji SRNA da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenoj teritoriji neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepu Borrellu.

“Na Borrellov zahtev razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegov glavni interes je bio zašto prostor bivše fabrike „Bira” u Bihaću nije aktiviran za njihov smeštaj. Rekao sam da to nije u nadležnosti Predsedništva BiH i Republike Srpske, jer se „Bira“ nalazi u Federaciji BiH / FBiH /, koja bi trebala rešiti ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici je humanitarne katastrofe, a odgovorni moraju rešiti to pitanj “, rekao je Dodik i naveo da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Istakao je da je EU novac za smeštaj migranata davala preko različitih nezavisnih organizacija, a ne preko institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje naznake zloupotrebe tih sredstava i da se stoga ne mogu pripisati kao pomoć BiH.

“Borrell jeste tražio, verovatno pod uticajem Sarajeva, da se migranti raspoređuju na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga menjati, odnosno na području RS neće biti migrantskih centara. Borrell je insistirao da pokušaju da obezbede što humanije uslove za smeštaj migranata, sa čime se slažem“, objasnio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva naglasio je da Republika Srpska ne želi sredstva za smeštaj migranata, niti će ih dobiti.

“Veoma je važno držati se naše politike da ne želimo da prihvatimo migrante na području Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a zatim su stavili žicu na granice, što govori o odnosu prema migrantima, koji je isključivo problem EU, a ne nas. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, već u EU, i treba da preuzme punu odgovornost za taj problem “, rekao je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rešenjima za migrante, pre svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomernije raspoređenih širom zemlje.