Dodik se sastao sa papom Franjom

Dodik se sastao sa papom Franjom

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, posetio je u petak Vatikan gde se službeno sastao sa papom Franjom. U njegovoj pratnji bila je predsednica Republike Srpske Željke Cvijanović i ta činjenica je postavila pitanje – koga su oni predstavljali u ovoj poseti, Republiku Srpsku ili Bosnu i Hercegovinu?

Neku vrstu odgovora na ovo pitanje dao je Dodiku nakon sastanka. On je rekao da je “činjenica da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović bila u Vatikanu, te da on prvenstveno predstavlja Republiku Srpsku, kao srpski člana Predsedništva BiH”. Uoči posete, bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, izjavio je da poseta nije dogovorena na sjednici Predsedništva, tako da to nije državna posjeta, a Dodik ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je, međutim, rekao da je sastanak bio veoma važan i da su se učesnici složili da je saradnja između institucija na različitim nivoima u BiH i Republici Srpskoj sa Katoličkom crkvom veoma važna kao i da su tolerancija i saradnja sa svim verskim zajednicama, kako kršćanskim, tako i islamskim, neophodne.

On je dodao da se razgovaralo o nekim važnim pitanjima u Evropi i svetu i izrazio žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki.

“Borba za očuvanje mira u svetu bila je jedna od dominantnih tema o kojoj smo razgovarali, kao i potreba očuvanja porodice i saradnje između institucija na različitim nivoima u BiH i Republici Srpskoj sa Katoličkom crkvom”, rekao je Dodik u petak.

On je rekao da je preneo papi Franji pozdrav od Njegove Svetosti Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.

“Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa patrijarhom trasirao put u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca kroz komisiju koju su zajedno formirali i način na koji će se to odvijati”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su on i Papa razgovarali o načinima saradnje institucija kroz podršku Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, izgradnji doma za stare u Banja Luci i rekonstrukciji crkve u Petrićevcu, koja se bliži kraju.

On je rekao da je na sastanku sa državnim sekretarom Vatikana, Pietrom Parolinom, razgovarao o mnogim operativnim pitanjima.

“Razgovarali smo o formiranju vlasti na nivou BiH. Činjenica je da ovaj posao nije uspeo “, rekao je Dodik.

On kaže da je državni sekretar Vatikana savršeno dobro razumeo konkretne probleme.

“Razgovaralo se i o potrebi usvajanja izbornog zakona na nivou BiH. Rekao sam mu da ne vidimo nikakav problem u usvajanju izbornog zakona koji bi štitio sve zajednice”, rekao je Dodik.