Dodik: Svi Srbi u Americi koji imaju pravo glasa treba da podrže Trampa

Dodik: Svi Srbi u Americi koji imaju pravo glasa treba da podrže Trampa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da američki predsednik Donald Tramp može pomoći BiH na način da se narodima u BiH omogući da se međusobno dogovore, bez intervencije međunarodnih faktora.

“Tramp je nekoliko puta govorio da treba jačati suverenitet država i da se Amerika neće mešati u unutrašnje stvari”, rekao je Dodik novinarima, odgovarajući na pitanje da li nakon čestitke koju je dobio od Trampa očekuje novu američku politiku prema BiH.

Dodik je podsetio da je američka politika u početku bila korektna, sa podrškom Dejtonu i BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a onda se to izvitoperilo kroz pritiske administracije da se pruži “kriminalna podrška” visokom predstavniku da menja Dejtonski sporazum.

“To nije na čast SAD. Vidimo da, bez obzira na njihove želje da BiH naprave unitarnom zemljom, to nije prošlo kao koncept”, rekao je Dodik novinarima na božićnom prijemu koji je upriličio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dodik je podsetio da je od izbora za predsednika podržavao Trampa, dok je u federalnom Sarajevu data podrška Hilari Klinton, poručivši da svi Srbi u Americi koji imaju pravo glasa treba da podrže izbor Trampa i za drugi mandat.

“Verujemo da će njegov odnos na uvažavanju prava naroda biti ispoštovan”, naglasio je Dodik i dodao da je kao srpski član Predsedništva BiH od porodice Tramp dobio čestitku na kojoj je potpis Trampa, njegove supruge i sina.

On je napomenuo da je dobio čestitke i od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i drugih lidera, zahvalivši im za takvo uvažavanje.

Na pitanje zašto u BiH nisu dolazili regionalni lideri i da li će poziv dobiti novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović, Dodik je rekao da BiH produkuje više problema nego što može da ih reši i to je “verovatno dosadilo ovim regionalnim liderima”.

Dodik smatra da BiH mora više da pokaže na uvažavanju regionalnih pitanja i da sa manje arogancije rešava pitanja kao što su Pelješki most, definisanje granice sa Srbijom i mnoga druga otvorena pitanja.

“U BiH se veoma teško dolazi do rešenja. Mislili smo da je rešen problem Saveta ministara, a sada vidimo da nije”, rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da su u BiH dolazili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, a ne zna zašto neki regionalni lideri nisu dolazili.

“Čestitam Milanoviću. Da li će doći u BiH ili ne to je njegova stvar, a ja nemam ništa protiv da dođe”, naglasio je Dodik.