Dodik uputio pismo zahvalnosti kineskom predsedniku Jipingu

Dodik uputio pismo zahvalnosti kineskom predsedniku Jipingu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo zahvalnosti predsedniku Narodne Republike Kine Xi Jipingu ističući da se Kina ponovo pokazala kao istinski prijatelj svim narodima u BiH i na Zapadnom Balkanu, te u najtežim trenucima pružila blagovremenu i konkretnu pomoć i podršku, bez uslovljavanja i, iznad svega, iskrenu i bratsku.

“Nerijetko ste bili među prvim zemljama, koje su nam nudile i pružale pomoć. Tako je i danas. Nakon što je zabeležen prvi slučaj zaraze virusom korona u Banjaluci, Vaša zemlja bila je prva, koja nam je ponudila pomoć putem Ambasade NR Kine u BiH, koja nam je već dostavila određenu količinu zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju”, istakao je Dodik u pismu zahvalnosti.

Srpski član Predsedništva BiH izrazio je zahvalnost svima u Ambasadi Kine u BiH, koji zajedno sa ambasadorom Ji Pingom, traže dodatne načine kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa korona u BiH.

“Takođe, zahvalni smo i Vašim građanima, našoj kineskoj braći i sestrama, koji žive i rade u BiH, koji su pokazali veliku odgovornost prema sredinama u kojima žive ličnim primerima, ali i solidarnost donacijama i pomoći lokalnim zajednicama u borbi protiv širenja virusa korona”, naglasio je Dodik.

Podsetivši da su u BiH već preduzete određene preventivne mere s ciljem sprečavanja daljeg širenje virusa korona, Dodik je istakao da je BiH zemlja u tranziciji, sa oskudnim materijalnim, tehničkim i stručnim resursima, i bez pomoći drugih zemalja teško će uspeti da se sama izbori sa ovom pandemijom.

“Nažalost, mnoge evropske zemlje, koje su nam bliže geografski, već su javno iskazale da neće biti u mogućnosti da nam pomognu. Svesni smo da su se Vašoj zemlji obratile mnoge druge zemlje za pomoć, kao i činjenice da bez obzira na razvijenost Vaše velike zemlje, nećete biti u mogućnosti svima pomoći u skladu sa njihovim potrebama.

Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas i nadamo se pomoći Kine da zajednički pobedimo i pokažemo da samo ujedinjeni možemo uspostaviti harmoniju i prosperitet u svetu. Kina svojim primerom pokazuje novi put i primer Pekinškog konsenzusa koji nam daje novu priliku da se ravnopravno pozicioniramo i razvijamo bez uslovljavanja i pritiska”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

On je izrazio zahvalnost kineskom predsedniku na njegovoj spremnosti da se zajedno radi na jačanju odnosa Kine i BiH na svim poljima, a naročito u okviru inicijative “Pojas i put”.
“Poštovani predsedniče, uz najbolje želje za mir i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja”, navodi se u pismu zahvalnosti koje je srpski član Predsjedništva BiH uputio predsedniku Kine Xi Jipingu.