Dodik zadovoljan imenovanjem Laszla Trocsanyija za novog komesara EU

Dodik zadovoljan imenovanjem Laszla Trocsanyija za novog komesara EU

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, rekao je da je zadovoljan mogućnošću da Laszlo Trocsanyi iz Mađarske postane novi komesar EU za proširenje, jer Budimpešta ima najbolji senzibilitet prema Balkanu u poređenju s drugim evropskim zemljama.

“Sada je nemoguće komentarisati kadrovska rešenja, ali treba očekivati ​​da će se Evropska komisija suočiti s nizom internih pitanja. To uključuje migraciju, Brexit i druga važna pitanja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci,

Govoreći o politici proširenja EU, Dodik podseća da se političari bliski francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu protive proširenju, što će biti teško prevladati dok Unija ne reši postojeće probleme.

“Stoga ćemo nastaviti koordinisati stvari, a resursi i podrška proširenju EU su značajni. Mi u BiH moramo pronaći način da odgovorimo na sve izazove, uključujući one koje se tiču građana, a čemu je zapadna Europa doprinela u velikoj meri jer su joj potrebni radnici a suočena je sa socijalnim, obrazovnim i verskim problemima. Oni se fokusiraju na zaustavljanje dolaska migranata sa Bliskog i Dalekog Istoka i imaju bazu radne snage u zemljama koje teže pridruživanju EU“, rekao je Dodik.

Napomenuo je da je osnovno pitanje kako sarađivati ​​s EU-om kad BiH nije formirala svoje organe vlasti i dodao da se raduje susretu s ljudima iz Evropske komisije.

Izabrana predsednica Europske komisije Ursula von der Leyen imenovala je u utorak nove evropske komesare za određene portfelje, uključujući mađarskog političara Laszla Trocsanyija za budućeg komesaraza susjedsku politiku i proširenje.

S druge strane, nekoliko medija u Federaciji BiH, naseljenoj Bošnjacima i Hrvatima, komentarisalo je da je nominacija Laszla Trocsanyija “najgora vest za BiH u posljednjih pet godina”, od kada je bivši predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker rekao da neće biti daljeg proširenja EU-a tokom njegovog mandata./ibna