Dodik: “Zbogom BiH, dobrodošao RSegzit”

Dodik: “Zbogom BiH, dobrodošao RSegzit”

Narodna skupština Republike Srpske počela je u ponedeljak posebnu sednicu na kojoj se raspravlja o odlukama Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, za koju predstavnici RS smatraju da narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Lider najveće stranke u RS i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poslednjih dana je više puta rekao da je Sud “prešao crvenu liniju” i da će RS krenuti ka odvajanju od BiH. Međutim, njegova ideja nije naišla na široko odobravanje. U subotu je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao da podržava teritorijalni integritet BiH, što znači da ne podržava samostalnost entiteta.

Izgleda da ovo nije bio odgovor koji je Dodik očekivao od Vučića pa je odmah nakon sastanka u subotu u Beogradu izjavio da će tražiti da se o samostalnosti entiteta narod glasa na referendumu. Ovo je i za njega veliki rizik jer je već organizovao jedan refereferendum, o 9. januaru kao Danu RS, ali je nakon toga zakon o ovom prazniku ipak primjenjen. Najava referenduma o Ustavnom sudu BiH već odavno je deo njegove retorike ali ga nikad nije sproveo u delo.

U obzir treba uzeti i činjenicu da je ovo izborna godina i da će uskoro biti objavljen datum lokalnih izbora u BiH. Naime, o referendumu i samostalnoj Republici Srpskoj se najviše govori u godinama kada SNSD treba da privuče birače na svoju stranu a to najbolje prolazi uz priču kako je RS ugrožena i Bošnjaci nameravaju da je ukinu.

Bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, koji je nekada bio dobar prijatelj sa Dodikom, ocenio je njegovu ideju o otcepljenju kao “opasniju od odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu”. Dodik u ovome nema ni jasnu podršku opozicionih partija u RS a čvrsto ga podržavaju samo članovi njegove partije i deo članova partijakoje sa SNSD čine vladajuću koaliciju.

Na posebnoj sednici u ponedeljak, Dodik je rekao da prava Republike Srpske, kao učesnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smeju biti osporavana.

“Ne znam koji politički i ljudski rečnik treba da upotrebimo da bismo pokazali da smo ovaj put ozbiljni i da nećemo prihvatiti bilo kakvo drugo kretanje. Ovde smo danas zato što smo poniženi, prevareni i u kontinuitetu nas pokušavaju napraviti blesavim, nekonzistentnim i manje vrednim kao što neki sa Zapada misle”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je Ustavni sud BiH prebacio imovinu na BiH kojoj to ne pripada, te da su neki, uključujući i njega, bili naivni kada su mislili da će Bošnjaci stati na ukidanju simbola Republike Srpske.

Dodik, je obraćanje u Narodnoj skupštine završio riječima “Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit” što je izgovorio na engleskom jeziku.

Iz ove situacije ne postoji jednostavan izlaz, i to je sada svima jasno. Neko će morati da napravi rez i da reši politički vrtlog u koji je BiH upala. To rešenje se ne može očekivati od lokalnih političkih lidera./ibna