Dodikovo „NE“ za posetu Mila Đukanovića

Dodikovo „NE“ za posetu Mila Đukanovića

Trenutna situacija u Crnoj Gori je razlog što je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, povukao svoju saglasnost za posetu predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, BiH.

Nakon sastanka Predsedništva u ponedeljak, Dodik je medijima rekao da nije dao saglasnost za ovu posetu, ali se složio sa pozivom predsedniku Francuske, Emanuelu Macronu. Prema Dodiku, Macron je “podobniji” gost od predsednika susedne države. Činjenica je da su se na početku sadašnjeg mandata Predsedništva BiH sva tri člana složila da se poziv za posetu BiH uputi svim liderima susednih zemalja. Ponovo, na sednici pre tri meseca, Dodik je dao saglasnost i za Đukanovićevu posetu.

Sada, nakon događaja u vezi sa crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti, Dodik je rekao “NE” Milu Đukanoviću. U poslednjih nekoliko sedmica, Dodik je takođe izjavio da „Đukanović osporenim Zakonom želi da potkopa značaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ i „oduzme crkvenu imovinu“.

U reakciji na Dodikovu odluku, predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, rekao je za lokalne medije da je „glasajući protiv poziva crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, Milorad Dodik pokazao da nije ozbiljan političar“. Komšić je dodao da BiH i Crna Gora imaju odlične bilateralne odnose koji se stalno poboljšavaju i predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa u regionu. Kazao je da je dokaz za to i jedna od odluka Predsedništva BiH donesenih u ponedjeljak, o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aneksa Sporazuma između Saveta ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju granične kontrole na zajedničkim graničnim prelazima.

“Uveren sam da će se dobra saradnja naših dveju zemalja koje nemaju nerešena pitanja nastaviti i ubuduće, uprkos neodgovornosti i nedostatku ozbiljnosti pojedinaca poput Dodika”, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Đukanović se, bar za sada, nije izjasnio o Dodikovom potezu./ibna